Möt Per – Investerare och grundare av den externa gruppen Kameo Community

Per-erixon

Vi fick äran att prata med en av Kameos långivare, Per Erixon, som hittills har investerat i 62 lån genom Kameo. Han berättar att Kameo idag är en av hans största investeringskällor och att han, i samband med att han började investera, startade Facebookgruppen Kameo Community.

  • Dela:

Av Linda Borgudd, Marknadskoordinator Kameo Sverige  I  Publicerat 2020-05-15


Berätta – hur började din resa hos Kameo?

– Det var hösten 2018 som jag började investera genom Kameo efter att jag blivit tipsad om konceptet crowdfunding, av en investeringsintresserad vän.

Anledningen till varför jag valde just Kameo var främst på grund av de månatliga räntebetalningarna – möjligheten att få ränta på ränta genom att återinvestera. Jag gillade även att man kunde börja investera från 500kr, eftersom man var lite mer nojig över hur det skulle gå i början.


Hur många lån har du investerat i idag?
– I talande stund har jag 36 aktiva lån i min portfölj. Totalt har jag investerat i 62 lån. Mellanskillnaden är återbetalda lån.


Hur resonerar du när du väljer vilka lån du investerar i?
– Min grundläggande strategi var från början att investera 10 000 kr i lån med första prioritet och 5000 kr i lån med andra prioritet, men det har ändrats till att jag numera analyserar projekt för projekt istället. I regel investerar jag i alla lån som har en ränta på 9% och uppåt.

Jag går inte efter riskbetygen på lånen. Jag läser istället igenom vilka säkerheter lånen har och funderar på om jag tror på projektet. 


Hur sprider du dina risker?
– Jag investerar just nu mest hos Kameo och håller mig borta från börsen. Jag har därför försökt sprida mina risker över flera lån. I början var det kämpigt när lånen kom ut så sällan, men idag kommer det ut lån mer regelbundet, vilket gör det enkelt att investera i flera olika.


Har din investeringsstrategi ändrats sen corona-krisen kom?
– Det är en del personer i Kameo Community som sagt att de pausat sina investeringar under corona-krisen, men jag fortsätter. Jag gjorde till och med min enskilt största investering mitt i krisen. Jag tänker att fastigheter är det som brukar hålla sig i kriser som dessa.


Har du investerat i något lån som har haft betalningssvårigheter?
– Nja, det skulle i så fall vara en låntagare som var med i Fuskbyggarna. Det gick dock jättebra – ni löste det väldigt bra och tog kontakt med bolaget direkt. Låntagaren löste lånet och vi fick tillbaka alla våra pengar, fast utan ränta. Förutom det har jag inte haft några problem. 


Vad gillar du mest med Kameo?
– Just nu är det bästa att det är ett bra flyt med nya lån. Det är inte ofta plattformen är öde längre. Det kommer nya lån varje vecka och vi har till och med skämtat i gruppen om att det kommer för mycket lån, att vi inte hinner investera i alla. Sen såklart dom månatliga ränteutbetalningarna som ständigt växer ;)


Du är grundaren av den externa Facebookgruppen Kameo Community – Hur startades den?
– Jag började läsa på om Kameo innan jag investerade i mitt första lån, men kände att jag ville veta mer, så jag började leta runt efter personer som också var intresserade av Kameo. Jag kom i kontakt med 3-4 personer och föreslog att vi startade en Facebookgrupp – idag är vi 360 medlemmar i gruppen.


Vad är syftet med gruppen?
– Syftet är att informera om nya lån på plattformen, vilket jag vet många uppskattar. Även att vi ska kunna resonera och diskutera kring alla lånen tillsammans.

Jag lägger ner ganska mycket jobb med gruppen faktiskt. Jag lägger ut alla nya lån, när lånen är fulltecknade, om det uppstår något problem med lånen samt när återbetalningar sker. Efter varje månad brukar vi köra lite statistik från både medlemmar och Kameo. 


Vem får vara med i Kameo Community?
– Det är personer som investerar hos Kameo eller som är intresserade av att veta mer om Kameo som är med i gruppen. Vi har inga regler om vem som får vara med – alla är välkomna! Den enda regeln vi har är att man endast får diskutera saker som har med Kameo att göra.