Bli av med höga avgifter på dina internationella investeringar

nik-macmillan-YXemfQiPR_E-unsplash

Vid investeringar i flera valutor kan bankernas växelavgifter snabbt äta upp en stor del av avkastningen. Vi vill hjälpa dig att undvika detta!

  • Dela:

Av Kameo Sverige  I  Publicerat 2019-09-11


En traditionell, internationell banköverföring kan snabbt bli ett kostsamt nöje. Om du som svensk investerare, investerar i lån över hela Skandinavien, finns det flera billigare alternativ till valutaväxling och överföringar.


Dra fördel av Kameos avgiftsfria växlingsfunktion

Det är kostnadsfritt att överföra pengar från ett svenskt bankkonto till ditt Kameo-konto i svenska kronor. Därefter har du möjlighet att använda växelfunktionen på plattformen innan du flyttar pengarna vidare för investeringar i ett danskt lån.

Växlingsfunktionen hittar du under ”Mitt konto”. Notera att det enbart är möjligt att växla pengar till ditt danska Kameo-konto. För investeringar i Norge gäller andra regler, dessa hittar du här.

Kameo tar för närvarande ingen avgift för att växla dina pengar mellan SEK och DKK. Du bör dock vara medveten om att det fortfarande inte är helt kostnadsfritt att växla eftersom det finns mindre skillnader i köp- och försäljningspriserna för valuta hos vår bank DNB. Hitta dagens kurser här.

En växling via Kameo tar vanligtvis 1-2 bankdagar. Om du redan har hittat ett lån du vill investera i kan du reservera ett bud på lånet medan du väntar på växlingen. När växlingen är genomförd kan du ändra betalningen så att den kommer från ditt Kameo-konto.

Om du behöver hjälp med växlingsfunktionen, eller om du har några tvivel om hur du reserverar och betalar ett bud med hjälp av växling mellan valutor, är du alltid välkommen att kontakta Kameo på helpdesk@kameo.se eller telefon 010-483 58 80.


Insättning via internationella betaltjänster

Det finns flera internationella betaltjänster som erbjuder att växla dina pengar till den verkliga kursen, dvs. oavsett köp- och försäljningspriser. Många erbjuder gratis skapande av konto och avgifter mellan 0 och 0,5% beroende på det berörda beloppet. 

Kameo har inget avtal med en sådan aktör. Men flera av våra investerare använder sådana tjänster, speciellt för överföring av DKK till SEK. Vi behandlar överföringar härifrån precis som vanliga banköverföringar. Det finns dock några saker att tänka på om du använder en betaltjänst för att överföra till Kameo:

För det första kan beloppet vara svårare att spåra till dig än genom en direkt överföring från din bank eftersom tjänsten i vissa fall fungerar som avsändare. Därför är det väldigt viktigt att komma ihåg betalningsreferensen så att vi vet vilket Kameo-konto eller lån som pengarna ska kopplas till. Samtidigt är det en bra idé att lägga till helpdesk@kameo.dk som mottagare av ett automatiskt kvitto, så att vi får ett meddelande om att du har skickat en överföring och enkelt kan koppla pengarna till dig.

För det andra kan det vara en stor skillnad i överföringshastigheten. Vissa upplever att pengarna överförs på några timmar medan det kan ta flera dagar för andra. Därför rekommenderar vi att du gör några "testöverföringar" innan du måste betala för en investering, till exempel med en fast betalningsfrist (tre bankdagar för reserverade bud hos Kameo).

Oavsett vilken metod du föredrar så är vårt team alltid redo att hjälpa till om du har några frågor om en överföring, växling eller investering.

Aktuella skandinaviska investeringsmöjligheter hittar du här.