Fastighetsbolaget: Därför är Kameo ett perfekt komplement till banken

Dragetgruppen kameo

Kameo har träffat Hans Wahlberg, grundare av fastighetsbolaget Dragetgruppen, som idag utvecklat 20 fastigheter i Bålsta. Vi blev inbjudna på en kopp kaffe för att höra om Hans fastighetsresa, hur det av en slump blev Bålsta som blev verksamhetens mittpunkt, samt varför han tycker att Kameo är ett utmärkt komplement till banken.

  • Dela:

Av Linda Borgudd, Marknadskoordinator Kameo Sverige  I  Publicerat 2020-03-25


”Vill bli ledande inom kommersiella fastigheter och kontor i Bålsta”
Dragetgruppen äger idag 20 kommersiella fastigheter och kontor, med totalt 100 lokaler i Bålsta. Alla fastigheter genomsyras av ett miljötänk med bland annat solceller. Bolaget siktar på att bli ledande i Bålsta när det gäller kommersiella fastigheter och kontor som är miljövänliga och energieffektiva. 


Kommer från bankvärlden
Hans Wahlberg har sedan tidigare en bakgrund inom bankvärlden, där han bland annat arbetat med företags- och fastighetslån, vilket också är den största anledningen till hans fastighetsintresse idag. Han har även varit med och startat Svensk Fastighetsförmedling i Vaxholm.

— Under fastighetskrisen 1992 slutade jag jobba på Handelsbanken i samband med att jag fick ett erbjudande om att starta Svensk Fastighetsförmedling i Vaxholm. Efter det var jag i mäklarbranschen fram till 2010.


Hur kommer det sig att ni etablerade er i Bålsta? 
— 1997, under tiden jag var mäklare, köpte jag mitt första hus här ute i Bålsta. Efter bankkrisen 1992 fanns det ett bolag som hette Industrikredit, som ägdes tillsammans av bankerna och var ett bottenlåninstitut för industrihus. Detta var en blödande bomb för bankerna som var tvungen att avvecklas. Jag köpte då  fastigheten till ett bra pris, och det var så min resa i Bålsta började. 


Berätta, hur kom ni i kontakt med Kameo? 
— Det var min partner David, som kom i kontakt med er. Idag tror jag vi har tagit totalt sju lån via Kameo. Vi är ju beroende av banken, men Kameo är ett utmärkt komplement.


Draget-bild2

Bild1: På bilden syns en av de fastigheter Kameos investerare delfinansierat


Vad är det ni gillar med Kameo? 
— Det komplement ni erbjuder i form av en flexibel finansiering, att ni är pålästa, inte går för högt på värderingar och frågar hur kassaflödet är... ja, alltså att ni agerar bankmässigt, i mina ögon – det tycker jag är bra!


Tidigare lån har tecknats på bara några timmar
Flera lån som Dragetgruppen lagt upp har fulltecknats snabbare än vad de själva räknat med. Det senaste lånet som lades upp tecknades på bara några timmar trots en turbulent marknad påverkad av Covid-19.

— Ett tidigare lån vi publicerade gick så snabbt att vi trodde det var något fel. När vi bara någon timme efter att lånet var publicerat, gick in på er plattform, var lånet borta. Vi trodde att det hade blivit något fel, men det visade sig att lånet redan var fulltecknat.


Berätta om pågående projekt?
— Vi kommer att låna 3 miljoner genom Kameo för att riva ett växthus och istället bygga ett stort hus med plats för bland annat restauranger, en stor festvåning för syrianska bröllop och kontorshotell.


Draget-bild

Bild 2: På bilder syns det växthus som kommer att rivas ner och ersättas med en större fastighet


Hur har Covid-19 och den oroliga marknaden påverkat er? 
— Jag har gått igenom alla mina hyresgäster och vi har tack och lov inga som direkt drabbas av de branscher som har fått akuta problem. Jag tror inte att vi i detta läge kommer drabbas i någon större omfattning, dock om detta håller i sig en längre tid så kommer även vi drabbas av att hyresgäster får problem med hyresbetalningar. 


Hur har det sett ut för er vid tidigare finanskriser?
— Jag har varit aktiv i Bålsta sedan 1997 och de kriser vi gått igenom hittills under dessa snart 25 år är IT-bubblan omkring år 2001, Finanskrisen 2008 och övriga småkriser. Hittills har vi aldrig drabbats i någon nämnvärd omfattning. Jag har bara  under den senaste veckan tecknat två nya hyresavtal på 3-årsavtal med nya hyresgäster. Söker du finansiering till ditt nästa fastighetsprojekt?

Kontakta oss och ansök om lån här