Historien bakom Kameo

Kameo - Historien bag

30.000 investerare, 30 anställda och över 450 finansierade lån i Skandinavien. Vi har kommit långt på 6 år, men hur var det egentligen resan började? Vi har bett Sebastian M. Harung, Kameos grundare och koncernchef, berätta om hur idén bakom Kameo föddes.

  • Dela:

Av Kameo


Ut ur ekorrhjulet

- Efter flera års arbete på bank, tog jag mig äntligen ur ekorrhjulet och bestämde mig för att starta eget. Jag var helt enkelt trött på att jobba hårt för att bankerna skulle tjäna mer pengar. En morgon läste jag om Funding Circle i The Economist, och tänkte “Detta vill jag testa i Norge!”. Jag lyckades få med mig två kompisar, och startade vad vi då kallade Nordic Funding. Mina vänner återgick dock kort därefter till sina välbetalda jobb och jag fick nu försöka ta vidare bolaget själv.


Första investerarna

 - Jag förstod snabbt att jag inte kunde ro detta i land ensam. Över en kaffe och en napoleonbakelse, presenterade jag idén för Bjørn Braaten, en god familjevän. Han tyckte affärsidén var bra och ville investera i bolaget. Bjørn hade dock två krav; att jag hittade ytterligare en partner och att jag tog ut en lön varje månad. Han vägrade att arbeta med en utsvulten grundare. 

Helge Lunde, som vid den tidpunkten var min chef, var medveten om att jag satt och skrev Kameos affärsplan på arbetstid. Han gillade idén och blev därmed Kameos andra investerare. Cirkeln slöts när Svein Jacobsen sedan blev Kameos tredje investerar - jag var inte längre ensam på resan. Bjørn, Helge och Svein är fortfarande med, i dag som styrelsemedlemmar.


Mot grannlandet 

- Vi träffar nu flera “experter” och försöker ta åt oss så mycket feedback som möjligt. Vi la mycket tid på den juridiska aspekten och upptäckte snabbt att det var svårt att starta Kameo i Norge. Jag hade läst mycket om den första svenska crowdfunding-plattformen i Sverige, Toborrow. Vi bestämde oss därför för att flytta planerna till Sverige. 

För att kunna följa drömmen över gränsen, sattes både tid med familjen, ekonomisk stabilitet och fritid åt sidan. Jag sålde min lägenhet i Oslo för att kunna investera i Kameo-aktier och betala hyran till mini ettan jag hyrde i Stockholm.

Väl i Sverige, mötte jag Urban Stärner, som tidigare varit med och grundat Avanza. Urban anordnade en Lunch med sin fd. kollega Sven, som också varit med och grundat Avanza. Över en hamburgare på Fridays kom han med förslaget att kalla företaget Cameo- från begreppet cameo role, som betyder att man spelar en bakgrundsroll. För att göra namnet lite mer nordiskt, ändrade jag det till Kameo.


Från 5 till 30 anställda

- Ett litet team i Stockholm anställdes och vi satte igång, så fort tillståndet från det danska Finanstilsynet kom. Vi var fem personer i ett pyttelitet  kontorshotell. Av dessa fem anställda är det endast Urban som är kvar idag. Start-up, dålig lön och en försenad plattform passar inte alla.

Mycket har bortprioriteras på vägen, men vi hade aldrig varit där vi är idag utan allt hårt arbete. Vi har snart förmedlat lån för 1,6 miljard kronor, vi har fått in eget kapital från över 70 aktieägare, vi är ett underbart team på 30 personer, och sist men inte minst har vi fått uppleva nutidens största pandemi utan att någon anställd har behövt sluta. 

- Vi har samtidigt haft en sinnessjuk tillväxt - det är bara att nypa sig i armen, det gör jag varje dag!


I videon nedan delar Sebastian med sig lite av resan: