Hur sparar du... Linn?

Linn

Sparserien följer med oss in i 2021! Linn, vd för Kameo Norge, berättar om sin investeringsresa och hur hennes strategi ser ut - bland annat att investera hållbart. Hon berättar även om att hennes allra bästa investeringar inte är finansiella och delar med sig av några grymma tips! 

  • Dela:

Av Kameo | Publicerat 13 januari 2021


Hej Linn, är du en duktig investerare?
– Om jag är en duktig investerare återstår att se, men jag är i alla fall en väldigt medveten investerare! Jag bryr mig lika mycket om vad mina sparpengar finansierar, som vad min konsumtion innebär för miljön och sociala förhållanden. Det gläder mig något enormt att alla – även kvinnor och ungdomar – idag är mer uppmärksamma och insatta i olika alternativ gällande sparande och investeringar än vad jag var, på väg in i vuxenlivet.


Hur startade din investeringsresa?

– Min första finansiella investering var tyvärr också min första bostad. Trots att avkastningen på den investeringen är bra, så skulle jag önska att jag hade förstått värdet av sparande i aktier och fonder mycket tidigare än vad jag gjorde. Men fram till att studietiden var över, fanns det inte geler så mycket att investera. Intäkterna från sommarjobb och deltidsjobbet hos en florist, gav inte mer än vad som försvann på BSU, hyra och lite extravagant konsumtion. Det var först när vi bestämde oss för att skaffa barn som det kändes speciellt viktigt att börja spara, så då tog jag en runda på telefonen för att kolla upp vad alla hållbara och etiska fonder faktiskt investerade i. Det var en ögonöppnare, både på grund av att jag först då förstod hur fond- och aktiemarknaden fungerade, vilka alternativ som fanns och hur det fungerade i praktiken, men också för att jag förstod hur stor skillnad det gör över tid att ha sparpengarna i företag kontra på ett sparkonto.


Hur väljer du dina investeringar?
För mig är det viktigt att mina sparpengar finansierar något som är bra på längre sikt, och inte bara ger en bra avkastning. Jag har dessutom inga speciella sparmål utöver pensionen, som jag fortfarande har en lång horisont på. Därför har jag valt att ha en buffert på ett sparkonto, och högre risk i resten av portföljen. Förutom min buffert består min portfölj av ca. 50% hållbara- och tech-fonder, utspritt över flera regioner och marknader. Resterande 50% består av startup-bolag eller crowdfunding, plus huset som jag bor i! 


Vad skulle du säga är den sämsta investeringen du gjort?

Alla finansiella investeringar jag gjort hittills har faktiskt varit väldigt lyckade. De sämsta investeringsvalen jag gjort är egentligen de som jag inte tog, nämligen att jag kom igång med investeringar alldeles för sent. Jag skulle önska att vi hade lärt oss mer om investeringar och avkastning när vi var unga, och att någon hade förklarat vad ränta-på-ränta egentligen betyder för privatekonomin, redan på gymnasiet.


Vilken är din bästa investering då?

De bästa investeringarna jag gjort är de som inte är finansiella: Att hitta och satsa på en man som låtit mig jobba med det jag vill och hur mycket jag vill samt den tid jag lagt på en längre utbildning som har gett mig många valmöjligheter, erfarenheter och färdigheter för arbetslivet. Även att studera utomlands och skriva en masteruppsats om sjöfartsrätt trots att jag inte behövde högskolepoängen.

Hittills är jag även väldigt nöjd med valet att skippa det traditionella advokatlivet och satsa på Kameo – det har vari en väldigt bra investering på alla sätt! 


Vad hade du velat bli bättre på?

 Jag hade nog kunnat bli bättre på att investera mer än det jag gör, genom att se över mina utgifter. Men sen så gillar jag ju också gott kaffe, gott vin, snittblommor, att äta på restaurang och att gå på konserter och föreställningar. Så egentligen är jag ganska glad över hur jag väljer att investera och hur min tillvaro ser ut!


Vad är dina bästa spartips?

Ta reda på hur mycket pengar du måste ha tillgängligt och inte kan ha placerade så att du riskerar att förlora dem om marknaden ”dippar”. Det som du inte måste ha tillgängligt, placerar du med lite högre risk och långsiktigt. Genom att sprida dina investeringar mellan flera fonder, företag, projekt och marknader får du en bra avkastning utan att risken blir för hög. 


Var uppmärksam på att alla åsikter och tips som förekommer i denna intervju är personliga. Alla investeringar är förknippade med risk och du bör alltid göra din egen värdering innan du investerar.