Så här fick Jan 8% ränta på pengarna

Så här fikk Jan 8%

En ränta på mellan 8 och 11 procent – det lockade spararen Jan Jonsson att investera genom crowdlending*.

  • Dela:

Av Kameo  I  Publicerat 2019-03-14


– I snitt har jag fått 8-9 procents ränta under två år nu. Det är väldigt fördelaktigt, säger han.

Crowdlending innebär att företag lånar pengar av privatpersoner och företag istället för av banken. Lånet förmedlas av en lånetjänst som gör riskbedömningar och sköter transaktionerna. Via Kameo kan varje investerare låna ut så lite som 500 kronor var, och lånen finansieras av ett stort antal investerare gemensamt.

Jan Jonsson är sedan länge aktiv på aktiemarknaden. När han hörde talas om crowdlending via lånetjänsten Kameo valde han att lägga en del av sitt sparande där istället för i aktier.

- Den förhållandevis säkra avkastningen lockade väldigt mycket. Jag får bra information om hur stor risk jag tar som sparare, och det känns mer stabilt än exempelvis preferensaktier, säger han.


Risk finns förstås i alla investeringar. Det har även Jan Jonsson fått erfara.

- I ett av mina lån slutade låntagaren betala ränta. Då var Kameo väldigt snabba med att begära tillbaka pengarna. Jag fick tillbaka det jag lånat ut, plus ränta. Det gick snabbt och smärtfritt och jag drabbades inte ekonomiskt.

Jan ser lånen som ett komplement till sitt aktiesparande. Hittills har han investerat i 21 projekt, vilket har gett en bra riskspridning.

 Förutom den höga räntan tilltalas Jan av att få vara med och stötta företag som vill växa.

- Crowdlending innebär att man tar makten från de stora bankerna och ger det till befolkningen. Nu är det vi småsparare som bestämmer vilka företag som får låna.


Vissa projekt har varit extra roliga att investera i, tycker han.

- Ett exempel är när jag lånade ut pengar till ett återvinningsföretag. Det är också kul att se resultatet av byggprojekt som jag har varit med och finansierat.

För Jans del blir det utan tvekan fler företagslån. De pengar han lägger in på Kameo stannar där, och han fortsätter att investera i nya projekt. 

- Eftersom räntan betalas ut månadsvis kan man återinvestera den löpande. Det kan ge en väldigt fin ränta-på-ränta-effekt, konstaterar han.

Brill Ivarson är kreditanalytiker på Kameo och påpekar att när man sparar i lån med en genomsnittsränta på 9,8 procent som Kameo har, innebär det alltid en risk.

- Därför ska man tänka på att spara i många lån för att sprida riskerna precis som Jan gör, säger han.


Öppna Konto


Läs mer om Kameo här!


*Tänk på
Som med alla investeringar finns inga garantier. De pengar som placeras i projekten kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Läs mer om risker här