Investera i fastighetslån - få månadsvisa ränteutbetalningar

fastighetslan_investera

I dessa tider blir vi särskilt påminda om vikten av att sprida risken och hitta alternativa källor för att få avkastning på vårt kapital. Ett allt mer populärt investeringsalternativ är att låna ut pengar direkt till stabila fastighetsutvecklare och få månatliga ränteutbetalningar. Så här enkelt är det.

  • Dela:

Av Kameo I  Publicerat 2020-04-01


Kameo är en skandinavisk låneplattform där investerare och låntagare möts. Sedan starten 2016 har investerare hos Kameo lånat ut över 700 miljoner kronor till företag inom framförallt fastighetsbranschen.
- Kortfattat så möjliggör vi för många investerare att låna ut mindre belopp i säkerställda lån, till marknadsmässiga villkor, direkt till enskilda företag utan avgifter, säger Fredrik Källgren, VD för Kameo i Sverige. Löptiden på lånen är i genomsnitt 13 månader och den genomsnittliga årsräntan är 9,5%*. För alla projekt finns en underliggande säkerhet i lånen, exempelvis en fastighetspant. 

Kom igång och investera - öppna ett kostnadsfritt konto


Hur säkert är det att investera via Kameo?
- Vi har hittills förmedlat 235 lån och vi har så långt inga konstaterade kreditförluster, men precis som vid alla investeringar är även investeringar via Kameo förenat med en viss risk, säger Fredrik. Jag rekommenderar därför alltid att sprida dina investeringar över flera lån. En stor skillnad mot till exempel aktier är som sagt att det även finns en underliggande säkerhet för alla lån. 


Kostar det att investera via Kameo?
- Nej, vi tar inte ut några avgifter för dig som investerar i lån på vår plattform, säger Fredrik. För att komma igång öppnar du bara ett konto kostnadsfritt hos oss och sedan väljer du vilka projekt som du vill investera i.


Vilka företag får låna?
- Fastighetsutvecklare eller företagare i behov av finansiering kontaktar oss på Kameo. Våra kreditanalytiker utvärderar alla ansökningar och granskar bland annat bolaget bakom, projektet, tidigare referensprojekt, säkerhetspaketet för lånet och personerna bakom företaget tillsammans med kreditbetyget från UC och Bisnode. I många fall innefattar vår kreditanalys att vi besöker företaget och projektet på plats för att få en djupare förståelse för projektet oh förutsättningarna. Kreditbeslutet fattas sedan av vår kreditkommitté som beslutar om lånet blir godkänt och vilket kreditbetyg som lånet får.


- Lånet publiceras sedan på vår plattform med information om företaget och projektet, vilket riskbetyg lånet har, säkerhetspaketet samt hur lång löptid samt årsränta som lånet har. När teckningsperioden är slut får du som investerare en tilldelning i lånet. Du kan antingen välja att finansiera ditt bud med befintligt kapital på ditt Kameo-konto eller genom efterskottsbetalning via banköverföring. En investering i ett lån innebär att du ingår ett låneavtal direkt med företaget som du lånar ut pengar till. Det vi på Kameo har skapat är en plattform där direktutlåning till företag kan ske på ett säkert, transparent och kostnadseffektivt sätt, säger Fredrik.


Hur fungerar det med ränteutbetalningarna?
- Du får månatliga ränteutbetalningar under lånets hela löptid. Amorteringar sker antingen löpande eller vid förfallodatumet för lånet. Läs alltid igenom vad som gäller för just det lån du vill investera i.


Är du intresserad av att investera i företags- och fastighetslån?

Öppna ett kostnadsfritt konto 

* Den genomsnittliga årsavkastningen för alla lån som hittills publicerats på Kameos plattformen. Den avkastning vi haft sedan start inte är någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i projekten kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.