Investera i fastighetslån - få månadsvisa ränteutbetalningar

Investera i fastighetslån

Ett allt mer populärt investeringsalternativ till börsen är att låna ut pengar direkt till stabila fastighetsutvecklare och få månatliga ränteutbetalningar. Kameos svenska vd Fredrik, förklarar hur enkelt det faktiskt är!

  • Dela:

Av Kameo 


Kameo är en skandinavisk investeringsplattform för fastigheter, där fastighetsutvecklare får tillgång till kapital och tusentals investerare får avkastning på sina utlånade pengar. Sedan starten på 2016 har investerare hos Kameo lånat ut över 1,5 miljarder kronor till företag inom framförallt fastighetsbranschen.
 
– Kortfattat möjliggör vi för många investerare att låna ut mindre belopp i säkerställda lån, till marknadsmässiga villkor, direkt till enskilda företag utan avgifter, säger Fredrik Källgren, vd för Kameo i Sverige. Löptiden på lånen är i genomsnitt 13 månader och den genomsnittliga årsräntan är ca. 9%*. För alla projekt finns en underliggande säkerhet i lånen, exempelvis en fastighetspant. 


Hur säkert är det att investera via Kameo?
– Vi har hittills förmedlat över 400 lån och har endast en konstaterad kreditförlust, men precis som vid alla investeringar är även investeringar via Kameo förenat med en viss risk, säger Fredrik. Jag rekommenderar därför alltid att sprida risken över flera lån. En stor skillnad mot till exempel aktier är som sagt att det även finns säkerheter i alla lån, i form av pant i fastighet eller personlig borgen. 


Kostar det att investera via Kameo?
– Nej, vi tar inte ut några avgifter för dig som investerar i lån på vår plattform, säger Fredrik. För att komma igång öppnar du ett konto kostnadsfritt hos oss, och sedan väljer du vilka projekt som du vill investera i.


Vilka företag får låna?
– Fastighetsutvecklare i behov av finansiering kontaktar oss på Kameo. Våra kreditanalytiker utvärderar alla ansökningar och granskar bolaget, projektet, tidigare referensprojekt, vilka säkerheter de har för lånet och personerna bakom företaget tillsammans med kreditbetyget från UC och Bisnode. I många fall innefattar vår kreditanalys att vi besöker företaget och projektet på plats för att få en djupare förståelse för projektet oh förutsättningarna. Kreditbeslutet fattas sedan av vår kreditkommitté som beslutar om lånet blir godkänt och vilket kreditbetyg som lånet får.


– Lånet publiceras sedan på vår plattform med information om företaget och projektet, vilket riskbetyg lånet har, säkerhetspaketet samt hur lång löptid och årsränta som lånet har. Du kan välja att antingen finansiera ditt bud med befintligt kapital på ditt Kameo-konto eller genom efterskottsbetalning via banköverföring. En investering i ett lån innebär att du ingår ett låneavtal direkt med företaget som du lånar ut pengar till. Det vi på Kameo har skapat är en plattform där direktutlåning till företag kan ske på ett säkert, transparent och kostnadseffektivt sätt, säger Fredrik.


Hur fungerar det med ränteutbetalningarna?
– Du får månatliga ränteutbetalningar under lånets hela löptid. Amorteringar sker antingen löpande eller vid förfallodatumet för lånet. Läs alltid igenom vad som gäller för just det lån du vill investera i.


Är du intresserad av att investera i företags- och fastighetslån?

Öppna ett kostnadsfritt konto 

*Den genomsnittliga årsavkastningen för alla lån som hittills publicerats på Kameos plattformen. Den avkastning vi haft sedan start inte är någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i projekten kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.