Leva på avkastning från fastighetsinvesteringar

Leva på avkastning | Kameo

Skulle du vilja sluta jobba och istället leva på utdelningar från ränte-investeringar? Att investera i fastighetslån kan hjälpa dig mot ett liv där du kan leva på avkastning och spendera dagarna åt egna intressen. Hur gör man för att få denna typ av inkomst, och vad för räntesatser och riskgrupper bör man se över för att enklast kunna leva på utdelningar från sin investering?

  • Dela:

Hur mycket pengar behöver man för att leva på räntan?

Många som investerar i räntekapital hoppas nog på att i framtiden kunna leva på ränta och jobba utifrån eget behov. Det är absolut inte omöjligt, men hur mycket pengar behöver man för att leva på räntan och få ut en ”månadslön” på exempelvis 25 000? Då utdelningen sker årsvis börjar du med att räkna ut vad din så kallade månadslön innebär som årsinkomst.

Räkna sedan din årsinkomst delat med räntan, som hos oss inte är lägre än 5% för att få fram hur stort kapital du bör investera för att kunna leva på ränta
 

Önskad avkastning per år   Ränta (%)   Investerat kapital
300 000 kr / 0,05 = 6 000 000 kr

Räkna ut avkastning på dina investeringar

Genom att investera i högre riskgrupper kan du öka din ränta och därmed dubbla din avkastning. Vill du leva på avkastning av kapital kan det därför vara mer effektivt att investera i högre riskbetyg, vilket då även innebär lägre garanti till vinst jämfört med lägre riskbetyg. För att räkna ut avkastning på dina investeringar vänder du bara på uträkningen från tidigare.
 

Investerat kapital   Ränta (%)   Avkastning per år
1 000 000 kr X 0,05 = 50 000 kr
1 000 000 kr X 0,13 = 130 000 kr

Kan jag bli ekonomiskt oberoende genom att investera i fastigheter?

Nya fastighetsprojekt kommer regelbundet, och genom att göra en engångsinvestering som genererar regelbundna avkastningar med bra räntor är det enklare att bli ekonomiskt oberoende. Genom att återinvestera dina vinster klättrar du snabbare upp i kapital med den så kallade ”ränta på ränta effekten”. Säg att du exempelvis investerar 100 000 och får en avkastning på 13 000 varje år, och fortsätter investera vinsten under samma räntesats efter utbetalning. Efter fem år har dina 100 000 växt till en totalsumma på över 184 000*.

Fortsätter du på samma spår kommer din avkastning stiga varje år du investerar den vinst du erhålls.

*100 000 x 1,13^5 = 184 243


Avkastning som fast inkomst

En avkastning är aldrig en fast inkomst och kan såklart aldrig garantera vinst. När du investerar i högre räntesatser är det i samband med högre risktagande vilket kan leda till en viss kreditförlust. Kameo har invecklade processer för att screena låntagare och se till att investeringen genererar den summa som krävs för att återbetala sina lån. Läs mer om hur det går till med investeringsrisker hos Kameo.


Vad är ditt mål och när vill du nå det?

Hur tidigt borde man börja och hur mycket pengar behöver man för att leva på räntan? När du väljer att investera med tanke om att bli ekonomiskt oberoende är det bra att sätta upp mål för avsättning och när du hoppas nå det. Dela din önskade årsavkastning med räntesatsen du vill investera i för att se hur du behöver sätta in för att leva på avkastning av kapital och bygg upp ett mål för att ta dig dit inom önskad tid.


Börja investera