Kameos blogg

Tips, erfarenheter och information om lånebaserad crowdfunding
Hur sparar du...Linda

Hur sparar du... Linda?

Spargranskningen är tillbaka! Det är dags för vår Marketing Project Manager Linda, att berätta om hur hon sparar. Linda berättar bland annat om att det kan kännas läskigt med investeringar i början, samt hur hennes investeringsresa började. Hon bjuder även på tips till andra som vill komma igång med sitt sparande på börsen.

Bostadsrättsprojekt kameo

Bostadsrättsprojekt – så här går det till

På Kameos plattform publiceras ofta nyproduktionsprojekt under nybildade bostadsrättsföreningar, det kan ibland vara lite av en djungel när man ska orientera sig mellan de olika begreppen som förekommer på projektsidan. Här förklarar vi mer ingående vad dessa begrepp betyder samt hur det går till när ett bostadsrättsprojekt uppförs. 

Passiva inkomster

Så får du passiv inkomst genom Kameo

Alla har vi nog drömt om att tjäna pengar medan vi sover. Låt oss förklara hur du går från dröm till verklighet och får löpande inkomster – utan att lyfta ett finger! 

Faraz risikoklasser

Kameos riskklasser – ett verktyg när du investerar

Alla lån som publiceras på Kameos plattform är markerade med riskbetyg A-E, där ett högre riskbetyg ger högre ränta och vice versa. Här förklarar Faraz, Kameos kreditanalytiker, förklarar vad riskbedömningen baseras på, samt hur du som investerare kan dra nytta av riskmodellen.

Jonas, säljchef på Kameo

Därför lånar fastighetsbolag pengar genom Kameo

Hårdare krav från banker och långa handläggningstider öppnar upp för fler alternativa finansieringskällor. Kameo möter behovet av flexibla lösningar och snabba processer, vilket också påvisats i uppsvinget Kameo har haft sedan starten på corona-pandemin. Tillväxten är påtaglig och i dagsläget publicerar Kameo oftast flera lån i veckan och är snart uppe i miljarden i utlånat kapital.

Skatt Kameo

Hur fungerar skatt på investeringar genom Kameo?

Har du investerat via Kameo, men är osäker på hur du ska skatta på de investeringar du gjort? En av de vanligaste frågorna vi får ställda till oss är hur det fungerar att skatta på de investeringar som görs via Kameo. Det är smidigare än vad du tror!

Hvordan investerer du… Jacob?

Hur investerar du… Jacob?

Då är det dags för vår danska analytiker, Jacob, att bli spargranskad! Jacob började investera som 18-åring och har fått uppleva både upp- och nedgångar sedan dess. I denna intervju delar han med sig av sina bästa och sämsta investeringar, samt vad han lärt sig under sin investeringsresa hittills.

IMG_4721

Enormt intresse för att investera i fastighetslån – Kameo växer så det knakar

Under coronakrisen har intresset för att investera i fastighetslån exploderat. Kameo har nu runt 20 000 investerare, som tillsammans ska låna ut över en miljard kronor nästa år.

Vivioo låntagare

Fastighetsbolaget Vivioo finansierar två projekt via Kameo

Fastighetsbolaget Vivioo har nyligen delfinansierat ett fastighetsprojekt genom Kameo och är nu igång med ytterligare ett projekt, som Kameos investerare ska finansiera. Totalt finansieras 24 bostadsrätter på Värmdö, som redan innan byggstart har sålt merparten av alla bostäder. 

Hur sparar du...fredrik

Hur sparar du… Fredrik?

Det är dags för vår svenska VD att bli spargranskad! När Fredrik var 13 år köpte han sin första aktie och har sedan dess varit en flitig investerare. Fredrik berättar om hur hans investeringsstrategi har utvecklats genom åren samt hur det var hans pappa som fick honom att bli intresserad av investeringar. 

Kameo delar upp lån i trancher

Fastighetslån i olika trancher – vad innebär det?

Du har säkert lagt märke till att de flesta lån på vår plattform läggs upp i olika trancher. Ett begrepp som kanske inte är helt enkelt att förstå. Vi förklarar här vad en tranche innebär, varför lån delas upp i trancher och vilka fördelar det ger låntagaren och dig som investerare.

jonas-fastighetsutveckling

Hur sparar du... Jonas?

Spargranskningen fortsätter! Denna gång granskar vi Jonas Bergman, vår egen kreditanalytiker, som tycker att fastigheter är både kul och bra att investera i. Jonas berättar om sina bästa och sämsta investeringar, ger kloka tips och visar oss en av sina bästa fastighetsinvesteringar.

podcast

7 poddar att lyssna på i sommar

Behöver du tips på poddar att lyssna på i sommar? Vi har samlat sju podcasts som Kameo har gästat. De bjuder både på skratt och lärorikt snack om allt från crowdlending, börsen, norsk lax och krisande flygbolag.

faraz

Hur sparar du ... Faraz?

Näst på tur i vår artikelserie "Hur sparar du ..?" är Faraz Seyedi, kreditanalytiker på Kameo. Som 18-åring investerade han sina första tusenlappar, men hur ser hans portfölj ut nu? Faraz berättar om sin strategi och vad han fokuserar på när han investerar.

gröna lån

Kameo satsar på hållbara lån

Med en ny lansering av gröna och hållbara fastighetslån vill vi på Kameo nu motivera entreprenörer att bygga hållbart – och samtidigt göra det enklare för småsparare och professionella investerare att göra hållbara investeringar.

Cecilia-hurinvesterardu

Hur sparar du...Cecilia?

Visst är det spännande att höra om hur andra sparar? Vilka strategier som ligger bakom och inte minst - bästa och sämsta affären. Först ut att bli spargranskad, i vår nya artikelserie ”Hur sparar du...”, är Cecilia Enlund, marknadschef på Kameo.

norway kameo

Diversifiera din portfölj med flera valutor

Är du intresserad av att investera i lån över hela Skandinavien? Att investera i lån i flera olika valutor kan vara ett bra sätt att diversifiera din portfölj. Nu är till exempel den norska valutakursen lägre än den svenska, vilket kan innebära möjligheter. 

Per-erixon

Möt Per – Investerare och grundare av den externa gruppen Kameo Community

Vi fick äran att prata med en av Kameos långivare, Per Erixon, som hittills har investerat i 62 lån genom Kameo. Han berättar att Kameo idag är en av hans största investeringskällor och att han, i samband med att han började investera, startade Facebookgruppen Kameo Community.

fredrik

Fortsatt stort intresse för att investera hos Kameo

Förra veckan investerade våra kunder mer än 10 miljoner i säkerställda lån på vår plattform. – Det här visar att fler söker sig till investeringar med underliggande säkerhet i dessa corona-tider, säger Fredrik Källgren, VD för Kameo i Sverige.

kourosh

Kourosh trotsar krisen – bygger hyresrätter över hela Sverige

Coronakrisen har minskat efterfrågan på en lång rad produkter och tjänster. Men ett område som fortfarande är extremt efterfrågat är hyresrätter. – Hyresrätter kommer alltid behövas, med eller utan Corona, säger Kourosh Farhang som just nu bygger 34 hyresrätter i Enköping.

Kameo coronavirus

Uppdatering: Så här har Kameo påverkats av Covid-19 hittills

Sebastian, Kameos CEO, svarar på frågor kring den rådande situationen och ger oss en uppdatering kring hur Covid-19 har påverkat Kameo som bolag. Sebastian delar även med sig av sina tankar kring vad vi kan ta lärdom av i svåra situationer som dessa. 

Petter

Så fungerar säkerheten i våra lån

Till skillnad från till exempel aktier har lånen på Kameos plattform alltid en underliggande säkerhet. Säkerheterna varierar mellan lån men kan bland annat bestå av pant i en fastighet eller personlig borgen. Här reder vi ut hur de olika säkerheterna fungerar.

Ascape arkitektur

De bygger boenden för personer med särskilda behov

Fastighetsprojektet i Bollnäs går enligt plan. Ascape Arkitektur och dotterbolaget Lantz studio upprättar nya boenden för personer med särskilda behov. Med finansiering av Kameos investerare bygger de just nu ett LSS-boende i Bollnäs – “projektet löper på som det ska” berättar en av bolagets grundare.

fastighetslan_investera

Investera i fastighetslån - få månadsvisa ränteutbetalningar

I dessa tider blir vi särskilt påminda om vikten av att sprida risken och hitta alternativa källor för att få avkastning på vårt kapital. Ett allt mer populärt investeringsalternativ är att låna ut pengar direkt till stabila fastighetsutvecklare och få månatliga ränteutbetalningar. Så här enkelt är det.

Dragetgruppen kameo

Fastighetsbolaget: Därför är Kameo ett perfekt komplement till banken

Kameo har träffat Hans Wahlberg, grundare av fastighetsbolaget Dragetgruppen, som idag utvecklat 20 fastigheter i Bålsta. Vi blev inbjudna på en kopp kaffe för att höra om Hans fastighetsresa, hur det av en slump blev Bålsta som blev verksamhetens mittpunkt, samt varför han tycker att Kameo är ett utmärkt komplement till banken.

Kameo och covid-19

Frågor och svar: hur har Kameo påverkats av Covid-19?

Hela världen har satts inför den största utmaningen på väldigt länge och vi har alla påverkats på olika sätt. Fredrik Källgren, Kameo Sveriges vd, delar med sig av sina tankar kring corona-krisen och berättar om hur Kameo Sverige har påverkats.

fredrik

Rekordstort intresse för investeringar via Kameo

Stockholmsbörsen är ner över 30 procent på en månad och många sparare söker nya sparformer. Ett av alternativen som fortfarande lockar är investeringar i företagslån med säkerhet. Kameo har precis slagit rekord i antalet investerare. 

Uro i markedet

Oro på marknaden - vad händer nu?

Just nu är det en del kunder som har frågor med anledning av den turbulens som råder på marknaden. Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna.

desktop_closeup

Börsnedgångar och investeringar i fastighetslån

Vid kraftiga nedgångar på börsen påminns vi om vikten av att diversifiera portföljen. Har du övervägt att investera i fastighetslån där räntan är fast trots marknadens rörelser? 

Jonas - tips till fastighetsutvecklare

Så lyckas du med dina fastighetsprojekt idag

Hur blir man en framgångsrik fastighetsutvecklare? Vilka fallgropar bör man undvika och hur gör man för att komma igång? Jonas Bergman, kreditanalytiker på Kameo, har lång erfarenhet inom fastighetsbranschen och har dessutom gjort en del egna projekt. 

Investera smart

Så får du ränta-på-ränta på ditt sparande

Som investerare hos Kameo får du månatliga ränteutbetalningar när du investerar i företags- och fastighetslån. Dessa ränteutbetalningar kan du återinvestera och få ytterligare avkastning på, det kallas även ränta-på-ränta-effekten.

Jenny Callenholt

“Branschen skulle gynnas av att släppa in fler perspektiv”

Möt Jenny Callenholt, VD för skidanläggningen Tännäskröket och grundare av fastighetsbolaget QCollective Development. Jenny brinner för kvinnofrågor och har valt att endast jobba med kvinnliga konsulter i sitt bolag för att bana väg för fler kvinnor att driva igenom sina projekt.

Boinnovation - låntagare hos Kameo

Boinnovation berättar om varför de valde att finansiera genom Kameo

Deras fastighetsresa började 2007, när duon John och Samuel studerade till fastighetsmäklare i Gävle. Idag har de fastighetsbolaget Boinnovation tillsammans och har hittills upprättat 16 lägenheter. Deras nisch är moderna källarvåningar och bolaget har idag finansierat två projekt via Kameo.

Kameo - crowd success manager

Meet the team – Theodor Frösslund, Crowd Success Manager

Lär känna vår Crowd Success Manager! Det är Theodor som har hand om vår kundtjänst och ser till att Kameo alltid levererar kundservice i världsklass. I veckans Meet the team berättar Theodor bland annat om hans bakgrund samt om hur intresset för investeringar startade. 

Kameo - fastighets- och företagslån

2019 - året som gått

2019 har varit ett fantastiskt år för Kameo. Vi har samlat lite statistik för att redogöra varför. Nu ser vi fram emot ett spännande 2020! 

fredrik

Kameo sedan start – hur har det gått med avkastningen?

I maj 2016 publicerades det första lånet på Kameos plattform. Närmare 13 000 investerare har upptäckt möjligheten att kunna investera i företags- och fastighetslån via Kameo, men hur har det gått med avkastningen?

Kameo Sverige VD Fredrik

Meet the team – Fredrik Källgren, VD på Kameo Sverige

Lär känna vår fantastiska VD, Fredrik Källgren. I veckans "Meet the team" berättar han om vad det innebär att vara VD på Kameo och varför han ser så stor potential i vår produkt. Han delar även med sig av vilken aktie som var den allra första han investerade i. 

Sök finansiering - låneprocess

Så här går det till när du lånar pengar via Kameo

Jonas Bergman, kreditanalytiker, berättar hur det går till när du lånar pengar via Kameo. Han tipsar även om hur du lättast går tillväga.

Linda Borgudd, Kameo

Meet the team - Linda Borgudd, Marknadskoordinator

I veckans "Meet the team" presenterar vi vår Marknadskoordinator Linda som har arbetat på Kameo sedan i somras. Linda berättar om hur hennes investeringsresa började, och som vanligt bjuds det på tre grymma podcast-tips! 

jonas_bergman

Meet the team – Jonas Bergman, Kreditanalytiker

Jonas är vårt senaste stjärnskott i Kameo-teamet! Han arbetar som kreditanalytiker och har över 8 års erfarenhet inom fastighetsfinansiering. I veckans "Meet the team" berättar Jonas mer om sig själv och delar med sig av grymma poddtips. 

kameo investerare

Han har investerat i 71 lån genom Kameo – fördelat i Sverige, Danmark och Norge

Vi på Kameo fick äran att prata med en av våra investerare, Mattias, för att höra lite om hans upplevelse och erfarenhet av Kameo. Han har hittills investerat i 71 lån fördelat i Sverige, Danmark och Norge. 

IMG_4700

Fastighetslån med bra ränta – ett attraktivt komplement i din sparportfölj

Att investera i fastighetslån kan ge en avkastning på runt 8–12%. Det är inte riskfritt men genom en gedigen kreditbedömning och säkerhet för lånen har Kameo hittills inte haft några konstaterade kreditförluster.

petter4

Meet the team – Petter Leidvik, Crowd Relations & Låneadministratör

Veckans "Meet the team" är ingen mindre än Petter Leidvik – Kameos allvetare, som ingen på kontoret klarar sig utan. Han berättar om sin roll på Kameo, sitt ohälsosamma fotbollsintresse och bjussar på sina tre bästa tips på podcasts! 

Cecilia Enlund

Meet the team, Cecilia Enlund, CMO

Cecilia Enlund har sedan i somras arbetat som Marknadschef på Kameo. Här delar hon med sig av varför hon älskar att jobba med marknadsföring, hur hon började intressera sig för fastigheter samt hennes bästa podcast tips. 

cetteup-IC5sX-7PRN8-unsplash (2)

Finansieringen – den största utmaningen för fastighetsutvecklare

Det blir allt svårare för fastighetsutvecklare att få sina projekt finansierade – trots att kalkylen ser bra ut. Svårigheten att få finansiering är den främsta anledningen till att allt fler kunder vänder sig till Kameo, men också för att man vill ha mer flexibla villkor.

20190712_170457 (1)

“Vi bygger bostäderna tillsammans med Kameos långivare”

Richard Domanski och Andrzej Jus är entreprenör-duon som sedan 2018, tillsammans med Kameos långivare, har upprättat bostäder för tio familjer i Enköping. Idag är duon i full gång med att upprätta fler bostäder – även denna gång tillsammans med Kameo.

etienne-beauregard-riverin-B0aCvAVSX8E-unsplash

Skakigt på börsen?

Det har skakat en del på världens börser i sommar. Som investerare kryper paniken lätt fram i takt med att de gröna siffrorna på börsen övergår till röda. Håll dig lugn – vi ger dig tips på hur du hanterar denna situation.

IMG_4721 (1)

Kameo satsar och stärker upp med seniora roller i Sverige

Genom att rekrytera ny VD och marknadschef i Sverige vill Kameo stärka sin position på marknaden inom lånebaserad crowdfunding. 

Desirée-artikel

Hon vill inkludera fler kvinnor på finansmarknaden

Det var rädsla som hindrade Desirée Lundberg från att börja investera. Idag är hennes ambition att sprida kunskap och bidra till en mer jämställd finansmarknad, bland annat genom att starta en investeringsgrupp för kvinnor.

abgkameo3

Kameo och ABG Sundal Collier öppnar dörren till en mer innovativ finansmarknad

ABG Sundal Collier är Kameos nya storägare. Sebastian Martens Harung, Kameos CEO och grundare, besvarar några frågor kring vad det innebär för Kameo att ha ABG som delägare. Han berättar även om hur samarbetet kommer att se ut framöver.

sergey-zolkin-_UeY8aTI6d0-unsplash (1)

Fördelar och nackdelar med investeringar i olika valutor

Lägre eller högre risk? Kostnad eller vinst? Det finns både fördelar och nackdelar med att investera i flera länder, var och en med sin egen valuta. Nedan får du våra tankar om de tre viktigaste sakerna att tänka på innan du börjar investera i en ny valuta.

nik-macmillan-YXemfQiPR_E-unsplash

Bli av med höga avgifter på dina internationella investeringar

Vid investeringar i flera valutor kan bankernas växelavgifter snabbt äta upp en stor del av avkastningen. Vi vill hjälpa dig att undvika detta!

ben-white-4K2lIP0zc_k-unsplash

Spara och investera pengar till barnen

Är du sugen på att börja spara och investera till barnen genom Kameo -  men inte riktigt vet hur du ska gå till väga? Att spara till barnen genom Kameo är enkelt och smidigt. Vi hjälper dig att komma igång!

oslo

Överväger du att investera i Norge?

Sedan drygt ett år tillbaka har inga norska lån publicerats på Kameos plattform. Finanstilsynet i Norge meddelade då Kameo om att vissa förändringar varit nödvändiga för att följa rådande regelverk för utlåning av kapital inom Norges gränser.

helloquence-5fNmWej4tAA-unsplash

Hur sätts räntorna hos Kameo?

Vi får ofta frågor kring hur Kameo sätter räntan på ett lån. Vi förklarar hur våra kreditanalytiker gör en riskanalys, hur de sätter räntan samt vad Kameo gör för att minska risken.

Bra blandning i sparandet

Hur bygger man en investeringsportfölj?

Många undrar hur man bygger den bästa investeringsportföljen. Bör man välja aktier, fonder eller fastighetslån? De flesta tillgångsslag innebär en högre risk än det traditionella sparkontot på din bank. Det är därför viktigt att du är medveten om hur du reducerar risken i din investeringsportfölj.

3 frågor

Ny funktion - reserverade bud!

Vi har försökt att sammanfatta och förtydliga lite mer detaljerat om hur vår nya budfunktion fungerar! Här hittar du en redogörelse för du hur bär dig åt för att lägga ett reserverat bud på något av våra projekt.