På grund av sjukdom är vår telefonsupport ej tillgänglig från 15.30 idag. Du är alltid välkommen att skicka ett mail till oss på helpdesk@kameo.se

100 miljoner på en månad: ”Ibland får man nypa sig i armen”

Jacob Ohlin berättar om Kameos tillväxtresa

Jacob Ohlin, en av Kameos första kreditanalytiker har fått ta del av Kameos raketresa sedan 2018. I en intervju berättar Jacob om vad det var som fick bollen att rulla, samt om vilken fantastisk tillväxtresa Kameo har varit med om. 

  • Dela:

Jacob har arbetat som kreditanalytiker på Kameo sedan 2018, och är idag ledande analytiker för den svenska verksamheten. Resan startade i ett litet kontorsrum i Stockholm, på 20 kvm, där han och fyra andra personer satt det första året. Sedan dess har det hänt mycket – 2018 finansierade Kameo lån för ca. 100 miljoner kronor under hela året. Idag finansierar Kameos investerare motsvarande summa på bara en månad.


Jacob Ohlin - kreditanalytiker Kameo

Jacob Ohlin, ledande kreditanalytiker på Kameo Sverige.


Vad är den största skillnaden på hur verksamheten såg ut 2018, jämfört med idag?

– Att organisationen idag är mer mogen och att vi har personer med spetskompetens inom varje avdelning och område. Man märker också att fler bolag på marknaden känner till oss, och att det resulterat i att inflödet av förfrågningar på lån har gått upp markant. Kvalitén på bolagen som idag tar lån genom oss har också generellt gått upp, bestående av större och mer etablerade aktörer.

Slutligen att vår investerarbas har vuxit i antal. 2018 var lånens storlek mycket mindre och kunde ta flera dagar att fullteckna. Om vi la ut ett lån på tre miljoner, infann sig nästan en osäkerhet och en undran om vi skulle kunna fylla lånet. Idag har en större och starkare crowd möjliggjort att vi kan finansiera affärer upp mot 100 miljoner, med trancher om 10-15 miljoner.


När skulle du säga att det började ta fart för Kameo? 

– Den största skillnaden märkte jag sensommaren 2019. Investmentbanken ABG Sundal Collier hade då relativt nyligen kommit in som delägare i Kameo och vi började i samma veva sätta organisationen. Vi började satsa på byggnadskreditiv och kunde erbjuda ”Garanterat Fulltecknade Lån”, som möjliggjorde att vi med trygghet kunde finansiera större projekt. Det har tillåtit vår crowd att växa i sin egen takt.

Vi lade grunden under sensommaren, sen har det blivit som en rullande snöboll som bara blivit större och större. 


Vad har varit roligast med Kameos resa?

– Just att se hur bolaget växer och att få vara med på tillväxtresan. När jag kom in i bolaget var vi 5 personer som satt i ett litet rum på ca. 20 kvm, här i Stockholm. Vid den tidpunkten var jag i princip involverad i allt som hände i bolaget. Idag är vi närmre 20 anställda på Sverigekontoret, med tydligare ansvarsroller och spetskompetenser inom varje område - man kan lugnt konstatera att jag inte är involverad i allt som sker i bolaget idag.

Jag minns hur jag och ett par kollegor satt runt ett bord 2018 och diskuterade utmaningen med hur vi skulle fylla ett lån på 3 miljoner. Idag fyller vi lån på 10 miljoner, på endast ett fåtal timmar – man får nästan nypa sig i armen ibland.  


Kunde du, när ni satt där 2018, se denna tillväxtresa framför dig?

– Jag har alltid gått igång på konceptet och trott på bolagsidén, men att vi skulle ta oss ifrån där vi var 2018, till där vi är idag, det trodde jag inte – det är nog det coolaste!
 Det är också kul att se hur uppskattad vår sparform är. Man märker att folk gillar att investera i fastighetsprojekt och att få ränteinbetalningar varje månad.


Kameos framtid – hur ser du på den?

– Vi har fått igång en maskin nu. Vårt mål är att låna ut en miljard bara i år, och det tror jag vi kommer att klara. Vi ska fortsätta att jobba med att sätta det konceptet vi har etablerat.
Jag tror dessutom att behovet av Kameo bara kommer att bli större. Det märks att det finns ett starkt behov av vår produkt och att fler och fler fastighetsutvecklare får upp ögonen för de fördelar vi kan erbjuda om man till exempel jämför med banker. När ett bolag väl har testat oss som en samarbetspartner i ett projekt, kommer de ofta tillbaka i projektet efter – det är nog det bästa kvittot vi kan få.