Boinnovation berättar om varför de valde att finansiera genom Kameo

Boinnovation - låntagare hos Kameo

Deras fastighetsresa började 2007, när duon John och Samuel studerade till fastighetsmäklare i Gävle. Idag har de fastighetsbolaget Boinnovation tillsammans och har hittills upprättat 16 lägenheter. Deras nisch är moderna källarvåningar och bolaget har idag finansierat två projekt via Kameo.

  • Dela:

Av Linda Borgudd, Marknadskoordinator Kameo Sverige  I  Publicerat 2020-01-15


Vi träffade John och Samuel, på Kameos kontor i Stockholm, för att prata om deras resa inom fastighetsbranschen och hur de kom i kontakt med Kameo.


Bakgrund

Johns resa började som fastighetsmäklare 2011. Kort därefter kände han att den vägen inte var för honom och bestämde sig för att göra något eget. 

- Jag kände att jag hellre ville bygga något själv, som är bestående och som jag kan dra nytta av senare. Jag startade därför en egen byggfirma 2012. Det var först 2014 jag och Samuel startade vårt bolag tillsammans.

Samuels resa däremot började på ett lite annorlunda sätt – han berättar att han köpte en del av tvättstugan i sin förening.
- Vi hade 250 kvm tvättstuga i vår förening, så jag och min fru la ett bud på en del och byggde en lägenhet åt oss själva där.


Hur kommer det sig att ni nischat in er på källarlägenheter?

- John: Under studietiden pratade vi mycket om drevet som gick på alla vindsvåningar, och att man inte hade pengar för att driva in projekten. Det är en väsentlig skillnad på att köpa markplan kontra vind, men utdelningen är faktiskt hyfsad snarlik, procentuellt sett. 

- Samuel: Idag har vi nischat oss på källarvåningar och det är även det som vi har kommit att associera oss med.

Boinnovation

På bilden syns ett av bolagets färdigställda projekt. Fotograf: anonym


Vad är den största utmaningen med källarvåningar?

- (J) Det är alltid några grund-problemställningar vi har att titta på när det gäller källarvåningar – det är alltid fukt att ta hänsyn till och det gäller att vara kreativ och hitta lösningar, trots att det ser mörkt ut. Fördelen med att ha några projekt i nacken är att man lärt sig mycket från tidigare projekt. Vår absoluta inställning är att göra en bra produktion från början för att inte behöva få en känga på några hundra tusen, två år senare. Detta gör att vår produktionskostnad är ganska hög. Man hade kunnat bygga dessa projekten mycket billigare, men då är det oftast mögel och fukt som måste åtgärdas senare.


Hur ser era roller ut i företaget?

- (S) Jag brottas mycket med kommunen, tillstånd och överklaganden, bygglov, tillstånd och arkitektur. Oftast är det jag som jobbar fram det till ett färdigt bygglov. 

- (J) Jag har en större roll när själva byggnaden drar igång. Projektering och processen.


Hur kom ni i kontakt med Kameo från första början?

- (J) Vi har tidigare haft kontakt med liknande crowdfundingbolag, men fick höra om er av en firma vi jobbade med som hade finansierat genom Kameo och var nöjda. Vi ringde er och kom i kontakt med er analytiker Faraz Seyedi.


Vad tycker ni är attraktivt med crowdfunding?

- (S) Det jag tycker om med crowdfunding är att de som investerar vet vad de investerar i. Vi gillar även att det är en låg tröskel för att få investera, vissa begär ju att man måste investera minst 50 tusen kronor. Sen tycker jag också  att det är ganska liten risk om man ser till att det finns pant i fastigheterna. Vi vill ju inte sätta någon på pottan, eller att någon ska förlora pengar.


Boinnovation 2

På bilden syns ett av de projekt Kameos investerare var med och finansierade. Fotograf : Johan De Verdier - Camera Lucida


Låneprocessen - hur upplevde ni den? 

- (J) Vi måste hylla Faraz. Det har fungerat otroligt bra – både personkemin och att vi har haft en väldigt rak kommunikation. Vi har ju träffat många personer, som erbjuder samma produkt, men där det inte känts helt rätt i magen. Vi var dock nervösa till en början. Det tog några dagar innan vi väl tryckte på knappen för första lånet.  Det var en stor grej för oss då. Nu vet vi att det är seriöst och fungerar bra – ni var bra på att förklara hur allt skulle gå tillväga. 

- (S) Sen har vi upplevt det väldigt effektivt. Sist när vi la ut ett lån på morgonen var det fulltecknat redan vid lunch. Det är också väldigt korta beslutsvägar. Om jag hör av mig till Kameo på en måndag kanske vi har möte på onsdag. Via banken kan det ta upp mot månader. Det är också en jättestor marknad med tanke på att bankerna blir mer restriktiva, och att människor som vill investera har noll procent på sitt sparkonto – det snackas ju till och med om minusränta.


Boinnovation och Kameo

Faraz, Samuel och John på Kameos kontor i Stockholm.


Hur känner ni av marknadens svängningar? 

- Vi har inte känt av konjunkturen alls. När det gäller slutpriser, vet vi ju inte vad vi hade fått för ett halvår sen, men så länge vi hela tiden ligger på motsvarande siffror som i området är vi nöjda.


 Ni har återbetalat två lån till Kameos långivare. Planerar ni att finansiera fler projekt via Kameo?

- Det är absolut aktuellt. Sen vet vi inte vad det blir, det beror lite på vad vi springer på.


Vad skulle ni säga är anledningen till att långivare ska investera i era framtida projekt?

- (J): Dels för att vi har ett bra track-record, men också för att det ligger mycket risk hos oss. Även om kameo och långivarna tar en risk, är det jag och Samuel som tar störst risk, vilket också betyder att vi tror på projektet. Vi har i stort sett hela sparkapitalet instoppat i bolaget och skulle aldrig riskera något. Vi är även väldigt noga med vem som ska köpa våra projekt – vi bygger för “vanligt” folk, på en bra adresser, vilket betyder att vi har större mängd köpare, än om vi skulle bygga lyxiga lägenheter.


Är det något ni är extra stolta över gällande ert bolag eller era projekt?

- (J) Hmm... Vi har svårt att klappa oss själva på bröstet, men att vi alltid gör vårt bästa.


Faraz, Kameos kreditanalytiker, som också satt med under samtalet kommenterar:


- Faraz: Får jag lov att hoppa in?... Jag tyckte det var väldigt kul när vi arbetade med ert projekt i Bromma. När vi kom ut i Bromma och det plötsligt kom fram att ni var tvungna att spränga ett berg för att kunna göra nya fönster, hanterade ni det otroligt bra. Det är väldigt kul när man ser att fastighetsutvecklare kommer i mål trots hinder på vägen. Det är sådana erfarenheter som är kul för mig att ta med inför kommande case.


Boinnovation - Bromma

På bilden visas projektet Sprängskottet i Bromma, under byggnation.


Har ni några tips till personer som är sugna på att starta eget?

- (J) Grunden till allt är att inte göra några glädjekalkyler – räkna rätt och ta inte på dig för mycket. Sätt dig inte i för stor risk.


Hur ser framtidens bostadstrender ut?

- (S) Om man kollar på kontor och sådant, går allt mot co-working. Att man ska ha stora egna enheter, är förbi. Jag tror denna trend kommer att gå över till boendesidan. Jag tror att det realistiska och kloka håller på att komma ikapp.


Vill du också finansiera ditt fastighetsprojekt genom crowdfunding och Kameo? 

Kontakta oss och ansök om lån här