Enormt intresse för att investera i fastighetslån – Kameo växer så det knakar

IMG_4721

Under coronakrisen har intresset för att investera i fastighetslån exploderat. Kameo har nu runt 20 000 investerare, som tillsammans ska låna ut över en miljard kronor nästa år.

  • Dela:

Av Kameo I  Publicerat 2020-09-04


Parallellt med att Stockholmsbörsen närmar sig nya all time high-nivåer ökar intresset för andra typer av investeringar. För Kameo har 2020 varit ett rekordår, där antalet investerare ökat med 50 procent sedan årsskiftet.


– Den här våren har varit omtumlande på många sätt, och den som har alla sina besparingar på börsen har haft en skakig resa. Eftersom alla våra lån har underliggande säkerhet som exempelvis pant i fastighet ökar chansen att få tillbaka investerat kapital vid en situation där låntagande bolag får problem, vilket gör oss till ett mycket bra komplement till börsen. Vi har fortfarande ingen kreditförlust i Sverige och en snittränta på över 9,6 procent*, säger Fredrik Källgren, vd för Kameo Sverige.


I dag har Kameo 20 000 investerare, vilket gör att lånen som ställs ut snabbt blir fulltecknade. Förra veckan fulltecknades lån för tio miljoner kronor på bara några timmar, och som mest investerade Kameos användare 300 000 kronor i minuten. Kameo lånar huvudsakligen ut pengar till företag i fastighetsbranschen, och under våren har man till exempel förmedlat ett lån om 55 miljoner kronor till byggnationen av fem parhus i Nacka.


– Att vi kan låna ut 55 miljoner för byggnation av parhus mitt under brinnande Coronapandemi tycker jag är ett riktigt styrkebesked. Hittills i år har vi lånat ut över 300 miljoner kronor, vilket är helt fantastiskt då våra investerare bidrar till fortsatt byggande i Sverige. Men börsen är högt värderad och vi ser en stor efterfrågan på den här typen av investeringar, som ett komplement till det vanliga sparandet. Vi märker också att många företag har behov av alternativa former av finansiering än den som storbankerna erbjuder, säger Cecilia Enlund, marknadschef på Kameo.


Målet på miljarden
Kameo har i dagsläget lånat ut cirka 800 miljoner kronor, fördelat över 294 olika lån och med sammanlagda ränteutbetalningar till sina investerare på 50 miljoner kronor. Målet är dock högre än så – redan 2021 räknar Kameo med att kunna låna ut en miljard kronor till nordiska företag.


– Eftersom vi tidigare har varit förhållandevis små har vi inte kunnat ta riktigt stora lån. Men med 20 000 investerare kommer helt nya möjligheter – och det innebär att vi kan skala upp snabbt härifrån. Vi kommer inom kort att publicera vårt största lån någonsin vilket känns väldigt roligt. Även om vi i första hand är ett komplement till de traditionella bankerna är det spännande att också kunna utmana dem om vissa lån, säger Cecilia Enlund.


*) Observera att 9,6% är den genomsnittliga avkastningen på de lån som hittills publicerats på vår plattform. Historisk avkastning är aldrig en garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras i projekten kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.


Är du intresserad av att investera i fastighetslån?

Öppna ett kostnadsfritt konto