Han har investerat i 71 lån genom Kameo – fördelat i Sverige, Danmark och Norge

kameo investerare

Vi på Kameo fick äran att prata med en av våra investerare, Mattias, för att höra lite om hans upplevelse och erfarenhet av Kameo. Han har hittills investerat i 71 lån fördelat i Sverige, Danmark och Norge. 

  • Dela:

Av Linda Borgudd, Marknadskoordinator Kameo Sverige  I  Publicerat 2019-10-11


Mattias är 45 år och bosatt i Stockholm. Han investerar primärt i Sverige men har även investerat i både danska och norska lån. I talande stund har Mattias investerat i totalt 71 lån och planerar att fortsätta låna ut pengar till fastighetsutvecklare som söker lån via Kameo.


Hur kom du i kontakt med Kameo? 
- Jag kände att jag hade slarvat med mitt sparande – jag hade alla sparpengar på ett sparkonto. Jag började investera på börsen men ville sprida riskerna och investera utanför börsen också. Vid det tillfället hade jag läst om en av era konkurrenter som verkade intressanta, men tyckte att de hade för hög lägsta investeringssumma. Jag sökte då efter liknande alternativ och hittade er. 


Hur länge har du investerat genom Kameo? 
- Jag investerade i mitt första lån våren 2017, 29 mars för att vara exakt. Det första lånet jag investerade i var Innovation Design AB. 


Hur resonerar du när du väljer vilket lån du investerar i? 
- I början investerade jag en del i lån med lägre räntor, A-lån, men idag kollar jag nästan bara på lån med en minimum ränta på 8-9%. Jag kollar också alltid vilka säkerhetspaket de olika projekten har, vad det är för företag och läser igenom projektbeskrivningen ordentligt. 


Hur gör du för att sprida riskerna när du investerar via Kameo?
- Jag investerar alltid i flera lån för att sprida riskerna, vilket har fungerat väldigt bra hittills. 


Har du investerat i andra valutor än svenska kronor? 
- Innan Kameo Norge var tvungna att pausa sin verksamhet hann jag investera i 4 lån där. Jag har även investerat i 5 danska lån, men håller mig främst till svenska. Totalt har jag investerat i 71 lån via Kameo. Idag väljer jag att inte investera i några norska lån på grund av de nya reglerna gällande investeringar i Norge. 


Resonerar du kring valutarisken när du investerar i en utländsk valuta?
- Nej, jag tar inte särskilt stor hänsyn till valutarisken. Just nu när svenska kronan är så pass låg, har ju de pengar jag investerat i danska lån tidigare blivit mer värda, men det hade ju egentligen kunnat gå åt båda hållen.


Har du investerat i något lån som har haft betalningssvårigheter? 
- Jag investerade i ett par lån till bolaget Vari AS, där återbetalningen blev försenad. Det blev dock aldrig några större problem eftersom Kameo skötte all kommunikation och information kring detta väldigt bra och alla pengar jag lånat ut plus ränta blev återbetalda. 


Vad är det som gör att du tycker Kameo är ett bra komplement till börsen?
- Det handlar främst om riskspridning, men det jag gillar skarpt med att investera genom Kameo är att det varje månad tickar in pengar på kontot. Begreppet pengamaskin, som många pratar om, anser jag därför blir tydligare med Kameo än på börsen.


Finns det något du känner Kameo hade kunnat göra för att underlätta för investerare?
- Det finns såklart en del funktion man saknar. Jag hade exemplevis önskat en tätare projektuppdatering så man får följa hur projektet går. Annars anser jag att det är väldigt lätt att komma igång med att investera via er. 


Öppna ett kostnadsfritt konto