Hon vill inkludera fler kvinnor på finansmarknaden

Desirée-artikel

Det var rädsla som hindrade Desirée Lundberg från att börja investera. Idag är hennes ambition att sprida kunskap och bidra till en mer jämställd finansmarknad, bland annat genom att starta en investeringsgrupp för kvinnor.

  • Dela:

Av Linda Borgudd, Marknadskoordinator Kameo Sverige  I  Publicerat 2019-07-29


Berätta om hur du kom i kontakt med investeringar från början?
- Min första kontakt med börsen var nog från när jag såg filmen The Wolf of Wall Street, haha. Jag har alltid velat vara den mannen, som nödvändigtvis inte tjänar mycket pengar, men som har den statusen och kunskapen – för mig är kunskap status och makt.


Hur satte du igång med ditt sparande och investerande?
- Till en början trodde jag inte att jag skulle klara det, det kändes så svårt och det tog därför några år innan jag satte igång. Jag började researcha och upptäckte en podcast och ett investerarnätverk för kvinnor, Feminvest. Jag började lyssna på deras podcast och efter ett tag vågade jag ta tag i det på riktigt.

Det var alltså tack vare att kvinnor uppmuntrade andra kvinnor, samt förenklade alla svåra börstermer som jag kom igång med att investera.


Du har startat en egen investeringsgrupp för kvinnor, berätta mer om den!
- Mitt mål när jag började investera var att skapa en kvinnogrupp för att få in fler kvinnor på finansmarknaden. När jag gick med i Unga Aktiesparare träffade jag andra tjejer med liknande intressen och därefter startades gruppen. Idag är vi ett flertal kvinnor med olika bakgrund, vilket är väldigt kul och tyder på att intresset för investeringar finns utanför finansbranschen också.


Har du någon erfarenhet av att investera utanför börsen?
- Jag har sparat 10% av mitt kapital till det man kallar för “alternativa investeringar”. Exempelvis crowdfunding, som Kameo, där man investerar i fastighetslån med en hög årsränta. Jag tror det är viktigt att diversifiera sin sparportfölj och låta sitt kapital växa på flera håll, både inom och utanför börsen. 


Hur får vi fler kvinnor till att investera och komma in på den finansiella marknaden?
- Vi behöver skapa ett tryggt forum där kvinnor får möta andra kvinnor. Som kvinna tror jag det kan vara svårt att identifiera sig med män som pratar om investeringar och pengar. Vi behöver lyfta fram kvinnor inom finansbranschen som kan inspirera andra kvinnor, det räcker inte med att folk säger att kvinnor måste ta mer plats, vi måste ges chansen också.


Hur har man råd att investera och spara pengar varje månad, som student?
- Man måste titta på sina utgifter och fundera på vad för person man är. Jag är exempelvis en person som inte tycker att den kaffen man köper varje dag är värd pengarna, där kan jag spara in 25 kr per dag. Man behöver dessutom inte spara flera tusen varje månad. Att investera några hundralappar i månaden är en jättebra start.


Anser du att alla borde investera sina pengar?
- Absolut! Genom att investera på lång sikt kan man få sitt kapital att växa betydligt mer än om man har sina pengar på ett traditionellt sparkonto. För att göra sparandet roligt brukar jag sätta upp mål och tänka att jag investerar för framtida konsumtion.


Tre snabba tips till kvinnor som vill komma igång med sitt sparande?

  • Det är viktigt att komma ihåg att det finns hjälp på vägen – lyssna på poddar, läs bloggar och omringa dig av andra kvinnor som har samma investerings-intresse som du.
  • Investera inte pengar du inte har råd att förlora. Tänk på att historisk avkastning aldrig är någon garanti för framtida avkastning.
  • Ge bort aktier, fonder eller räntesparande i present. Inspirera andra till att börja spara, istället för att slösa pengar på onödiga prylar.

Öppna ett kostnadsfritt konto