Hur sparar du...Cecilia?

Cecilia-hurinvesterardu

Visst är det spännande att höra om hur andra sparar? Vilka strategier som ligger bakom och inte minst - bästa och sämsta affären. Först ut att bli spargranskad, i vår nya artikelserie ”Hur sparar du...”, är Cecilia Enlund, marknadschef på Kameo.

  • Dela:

Av Kameo Sverige 2020-06-05


Hallå där Cecilia, är du en duktig investerare?

- He he, inte historiskt, men nu går jag in för att försöka bli det. Tidigare har jag alltid sagt att om jag går in och köper aktier i ett visst bolag, gå inte in i det bolaget, för jag misslyckas alltid! Men på senare tid har jag fått lite hybris, för jag har plötsligt börjat handla en del med aktier och just nu går det ganska bra.. Jag har blivit lite besatt faktiskt! Jag är väl medveten om att det kommer att komma perioder då aktier jag köpt kommer att gå ner, men just nu är jag nöjd över att ha slagit index den senaste månaden.


Berätta, vad hände? Hur kom det sig att du aktivt började investera?
- Alltså jag har varit i finansbranschen i 20 (!) år och hjälpt kunder med hur man ska tänka kring sitt sparande, exempelvis sprida risken över flera tillgångsslag, ta lite högre risk i den del av sparportföljen som är för mer långsiktigt sparande och liten eller väldigt låg risk för sparande som ska användas i närtid. Jag har tyvärr inte riktigt levt som jag lärt och fallit i en klassisk kvinnofälla i många år. Jag har tagit för liten risk och haft den största delen av det kapital jag har på konto utan ränta! Det blir ju knappast någon avkastning över tid och det är av någon anledning ett vanligare beteende hos kvinnor än män. Jag ville inte vara kvar i den fällan samtidigt som jag vill inspirera andra att komma igång.

- Sedan jag började på Kameo växte mitt intresse för att investera och ta tag i det. På kontoret snackas det förstås mycket om investeringar, risker, avkastningsmöjligheter etc. Jag kom igång och investerade i några fastighetsprojekt på Kameos plattform, vilket är väldigt roligt! Det blir så konkret att man kan se vad man investerar i och samtidigt få ränteutbetalningar varje månad. Det blir ett bra inslag i min sparportfölj och betydligt bättre avkastning än vad jag får på sparkontot, även om det är förenat med en viss risk. Och utöver det handlar jag som sagt med aktier, också kul!


Hur väljer du ut aktier?
- Jag tittar på en del av informationen om olika aktier som är tillgänglig, exempelvis P/E-tal, hur kursen gått i perioder historiskt, från 1 vecka till 3 månader och 1 år, börsvärdet och hur läget för branschen ser ut. Sen tar jag reda på lite nyheter kring bolaget och försöker skapa mig en uppfattning om vad det finns för potential. En annan sak jag gör är att försöka hitta aktier som inte är superpopulära, jag går hellre in i lite mindre bolag. Jag letar också efter bolag i branscher jag tror på, just nu är det en del medicinteknik och AI. Och det sista jag gör är att gå på magkänsla, eller vi kan kalla det kvinnlig instinkt..


Vilken är din bästa affär?
- Det har nog varit att jag för många år sedan har gått in i fastigheter, men det har varit för att ha boenden och inte egentligen för att investera och tjäna pengar på det. En annan bra affär är att jag alltid har varit noga med att ha tjänstepension hos de arbetsgivare jag har haft.


Vad är den sämsta affär du gjort?
- Det har nog varit att jag alldeles för länge sparade i en räntefond som visade sig bli ett långsiktigt sparande samt att för stor del av portföljen har bestått av sparkonto till 0% i ränta. Jag har tack och lov inte gjort några större förluster då jag köpt aktier och blivit tvungen att sälja till stor förlust. Dock är det något jag får räkna in framöver, att den del av min sparportfölj som består av aktier både kommer att gå upp och ner. 


Vad är ditt spartips till andra?
- Mina bästa tips är att anpassa ditt sparande utifrån tidshorisont, riskvilja och intresse. Ju längre sparhorisont, desto högre risk för möjlighet till bättre avkastning. Hur stor risk du ska ta beror helt på din egen riskvilja och hur mycket du är villig att förlora för möjligheten till bättre avkastning. Viktigt också att ha en bas med lägre risk, för exempelvis buffert eller något du ska använda pengarna till på kort sikt. Att investera i företagslån via Kameo kan definitivt vara ett bra inslag i en total sparportfölj (kanske låter lite klyschigt att jag säger det, men jag menar det!), och gärna då även sprida risken genom att investera i flera projekt.

- Slutligen rekommenderar jag att inte själv handla med enskilda aktier om du inte är aktiv och intresserad av att göra justeringar utifrån marknadens rörelser, då är det kanske bättre att ha ett sparande där du själv inte behöver göra omallokeringar. Det viktiga är att du kommer igång och tar tag i ditt sparande. 


* Den genomsnittliga årsavkastningen för alla lån som hittills publicerats på Kameos plattformen är för närvarande 9,5%. Historisk avkastning är aldrig en garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i projekten kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.