På grund av sjukdom är vår telefonsupport ej tillgänglig från 15.30 idag. Du är alltid välkommen att skicka ett mail till oss på helpdesk@kameo.se

Hur sparar du… Fredrik?

Hur sparar du...fredrik

Det är dags för vår svenska VD att bli spargranskad! När Fredrik var 13 år köpte han sin första aktie och har sedan dess varit en flitig investerare. Fredrik berättar om hur hans investeringsstrategi har utvecklats genom åren samt hur det var hans pappa som fick honom att bli intresserad av investeringar. 

  • Dela:

Av Kameo Sverige  I  Publicerat 2020-08-17


Hallå där Fredrik, är du en duktig investerare?
Jag har tidigare sett och trott att jag har varit en bra investerare men har blivit allt mer ödmjuk inför uppgiften och min egen förmåga. Min investeringsstrategi har utvecklats från större inslag av ’stock picking’, till en mer riskavvägd portföljstrategi där jag försöker hitta en blandning av både aktier, fonder och ränteprodukter. Jag bygger upp en portfölj som passar min livssituation, men som fortfarande gör sparande kul, intressant och där min investering kan göra skillnad.

Jag avsätter runt 10-15% på högriskprodukter, som mindre starkt nischade hälsobolag, både onoterat eller noterat. Ca. 15% aktier i större bolag, runt 25-35% på ränteprodukter, där direktutlåning utgör en stor del, och resten i breda indexfonder.


Berätta, Hur kom det sig att du aktivt började investera?
Min pappa var medlem i aktiespararna och deras månadstidning, som jag verkligen gillade. Det tillsammans med min pappas konstanta ältande att han ångrade att han inte hade börjat spara tidigare gjorde att jag började investera. Jag köpte min första aktie som 13åring, 200 kr i föreningssparbanken A.


Hur väljer du ut dina investeringar?
Inriktningen på indexfonder och främst viktningen på olika regioner baserar jag på min egen tolkning av hur jag tror marknaden kommer att utvecklas, vilket jag baserar på analyser och artiklar i främst the economist och financial times samt olika makro-rapporter och analyser från krönikörer och sparprofiler som jag gillar. Det finns många intressanta personer som man kan lära sig mycket från.

Min ränteportfölj försöker jag bygga utifrån en tydlig diversifieringsstrategi och där jag vill förstå vad jag investerar i. Jag gillar också hälsosektorn av personliga skäl och här har jag en övervikt mot produkter som har potential att helt förändra en behandling eller möjliggöra för fler att få behandling.


Vilken är din bästa affär?
Jag tror inte jag har gjort någon enskild ’superaffär’. Min bästa affär är nog snarare att jag har byggt upp ett intresse för sparande och investeringar och att jag tycker att det är kul.


Vad är den sämsta affär du gjort?
Min sämsta affär är nog att jag har ’glömt’ bort mitt PPM-sparande. Några enkla snabba val hade gjort underverk för mitt PPM-sparande.


Vad är ditt spartips till andra?
Försök att göra sparandet roligt och sätt rimliga förväntningar. För mig blir sparande betydligt roligare om jag förstår vad jag investerar i.