Hur sparar du... Linda?

Hur sparar du...Linda

Spargranskningen är tillbaka! Det är dags för vår Marketing Project Manager Linda, att berätta om hur hon sparar. Linda berättar bland annat om att det kan kännas läskigt med investeringar i början, samt hur hennes investeringsresa började. Hon bjuder även på tips till andra som vill komma igång med sitt sparande på börsen.

  • Dela:

Av Kameo  I  Publicerat 2020-10-19


Hallå där Linda, är du en duktig investerare?

Hej! Jag har blivit bättre de senaste åren i alla fall. Jag månadssparar på börsen och lägger även undan pengar på ett sparkonto med ränta varje månad, för att inom snar framtid kunna köpa min första bostad. Jag kan nu i efterhand dock önska att jag hade börjat investera på börsen tidigare.


Hur kom du igång med att investera? 

Jag funderade länge på att börja investera på börsen, men kände att jag inte hade tillräckligt med kunskap, och vågade därför inte. Det var först under mina studier på universitetet som jag tog tag i det på riktigt. Jag träffade då en tjejkompis som också var intresserad men inte heller hade kommit igång. Vi bestämde oss för att ta tag i det tillsammans och gick med i Unga Aktiesparare. Jag började även lyssna på diverse podcasts och gick med i olika Facebook-forum. Efter det förstod jag att det faktiskt inte var så komplicerat att komma igång.


Har du någon strategi när du investerar?

Jag investerar mest i indexfonder. Jag har enstaka aktier i min portfölj, men jag har försökt att bygga upp en portfölj jag inte behöver övervaka dagligen och som gör mig stressad. När jag väljer aktier och fonder försöker jag alltid sprida riskerna över flera branscher och regioner, samt investera i sådant jag tror på långsiktigt. Jag har även, tack vare att jag börjat jobba på Kameo, förstått hur enkelt och viktigt det är att sprida riskerna utanför börsen.


Vad är den sämsta affär du gjort?

Jag har inte hunnit göra någon riktigt dålig investering än, men det kommer väl säkert...


Vad är den bästa affären du gjort?

Den aktie i min portfölj som har gått bäst är nog Avanza. Jag tror att den ligger på ca. +90%. Annars tror jag att mitt bästa "move" var att fortsätta investera som vanligt under börsraset i början av mars. 


Vad är ditt spartips till andra?

  • Har du inte börjat investera än, men är sugen, är mitt bästa tips att researcha - lyssna på poddar, gå med i olika facebook-grupper och gör det inte svårare än vad det behöver vara. Idag är det superenkelt att månadsspara automatiskt och att låta pengarna arbeta själv.
  • Ett annat tips är att omge dig med personer som har samma investeringsintresse som du själv har. Jag och min vän startade exempelvis en lite mindre aktiegrupp för kvinnor, för att inspirera andra kvinnor att börja investera. Vi ses en gång i månaden för att prata med allt som har med investeringar att göra - det har även hållit mitt eget driv uppe.

Var uppmärksam på att alla åsikter och tips som förekommer i denna intervju är personliga. Alla investeringar är förknippade med risk och du bör alltid göra din egen värdering innan du investerar.