Vår telefonväxel är stängd från kl15 den 22a december tills kl09 den 2a januari. Vid frågor är ni välkommen att kontakta oss på helpdesk@kameo.se. Önskar er en God Jul och Gott Nytt År!

Vår telefonsupport är stängd under dagen idag på grund av begränsad bemanning, men öppnar återigen imorgon. För frågor är du välkommen att kontakta helpdesk@kameo.se.

Kameo crowdfundar franchiselån - vad innebär det?

kameo.se

Nu kan Kameo med tusentals skandinaviska sparare utgöra en kompletterade lokal ”bank” för franchisetagare oavsett var de befinner sig. Franchisetagare ansvarar för sin egen finansiering oberoende franchisegivaren.

  • Dela:

Av Kameo I  Publicerat 2019-04-15


Förra veckan lanserade Kameo franchiselån. Majoriteten av alla lån i Kameos låneportfölj är idag fastighetslån. Nu adderar vi även företagslån med inriktning franchise. Det första franchiselånet finner du här.


Vad är egentligen ett franchise?

Många gånger är vi som kunder ovetande om att vi köper produkter och tjänster utan att veta att det är franchise som ligger bakom. Kortfattat innebär franchising att någon som äger ett framgångsrikt affärskoncept, hyr ut rätten att använda affärskonceptet och varumärket till andra företagare. Samarbetet styrs av franchiseavtal som ofta är mångåriga.

En undersökning som Svensk Franchise genomförde med HUI Research 2017 visar att:

  • Antalet Svenska franchisetagare ökar
  • Omsätter omkring 277 miljarder kronor
  • Sysselsätter ca 144 000 personer
  • 28% av de svenska franchisetagarna är 26 år eller yngre.
  • Svenska franchiseföretag lägger nästan dubbelt så mycket på digital marknadsföring jämfört med övriga företag.

Vad är fördelarna med franchise?

Franchisetagaren är en egenföretagare och har risk och möjlighet som vilken företagare som helst. Dock får man lov att anse att risken är lägre i ett välbeprövat franchisekoncept där franchisetagaren tar del av ett affärskoncept och erhåller support, rådgivning och konceptutveckling. Generellt betalar en ny franchisetagare ett engångsbelopp till franchisegivaren och sedan löpande en franchiseavgift som ofta är en procentsats av företagets omsättning.

För dem som vill bli egna företagare men saknar en egen affärsidé kan franchise vara ett alternativ då fördelarna är:

  • Bevisat lönsam affärsidé
  • Support och rådgivning från franchisegivaren
  • Stordriftsfördelar

Franchise har en intresseorganisation i Sverige som har i över 40 år stöttat franchisetagare och franchisegivare med syftet att franchise ska bedrivas korrekt. Många av franchisegivare är medlemmar eller har ansökt om medlemskap i föreningen. Medlemmar kan enligt Svensk franchise betraktas som en kvalitetsstämpel.


Vad skiljer ett franchiselån från andra lån?

Min förhoppning är att även förstagångsspararna ska komma igång genom en enkel sparmetod som crowdfunding i kombination med kända koncept som de kanske redan stött på i vardagen. Precis som med allt sparande ska man spara i många lån och sprida sina risker.

Ett franchiselån skiljer sig tex genom att ett låntagande bolag ej kan erbjuda aktiepant som säkerhet på grund av sitt franchiseavtal och att de lånar mot sitt kassaflöde. Lån mot kassaflöde medför även generellt ett behov av längre löptider än vad fastighetslån har (som ofta styrs av en satt produktions-och säljperiod med en projektvinst som ofta är planen för återbetalning).

franchise vs fastighet
Bilden går att svepa till höger

Den viktigaste skillnaden för dig som ska spara är att det är en bra möjlighet att sprida sina risker i både fastighets-och företagslån. Vi jobbar hela tiden med att kunna erbjuda er goda möjligheter till mer sparade i olika lån och över landets gränser.


Svensk franchise håller även i Frannygalan. Vinnaren till priset Årets Franchisekedja 2019 var Specsavers.

Tidigare vinnare av Årets Franchisekedja var:

2018 - Pressbyrån 2017 - Wayne´s Coffee 2016 - Sibylla 2015 - PostNord
2014 - Mr CAP 2013 - McDonald's 2011 - Itrim 2010 - Arken Zoo
2009 - O'Learys 2008 - Länsförsäkringar 2007 - Pressbyrån 2006 - Polarn & Pyret

Källa: Svensk Franchise