Kameo sedan start – hur har det gått med avkastningen?

fredrik

I maj 2016 publicerades det första lånet på Kameos plattform. Närmare 13 000 investerare har upptäckt möjligheten att kunna investera i företags- och fastighetslån via Kameo, men hur har det gått med avkastningen?

  • Dela:

Av Cecilia Enlund, CMO på Kameo  I  Publicerat 2019-12-18 


Över 200 lån har nu publicerats på Kameos plattform sedan det första lånet publicerades i maj 2016. Vi har publicerat lån över hela vårt riskspektrum, det vill säga lån med riskbetyg A, vilka är lån som vi bedömer har lägst risk, till E-lån som har högst risk. De flesta lån har haft riskbetyg B och C och hittills har inga konstaterade kreditförluster gjorts.

- Vi möjliggör för privatpersoner och företag att låna ut pengar direkt till företag och entreprenörer till en ränta, beroende på risk, som ligger i spannet 5-15%. Detta möjliggör för investerare att låna ut pengar till en risknivå som speglar deras riskpreferenser. Den genomsnittliga årsräntan över alla lån som hittills publicerats på vår plattform är cirka 9,6%*, vilket jag skulle säga är en bra avkastning om man jämför med många andra investeringsalternativ, säger Fredrik Källgren, VD för Kameo i Sverige.

- Om man jämför detta med till exempel en vanlig svensk högräntefond (exempelvis Spiltan högräntefond), har vår avkastning varit betydligt högre. Vår avkastning har även under perioden från maj 2016 till november 2019, varit högre än till exempel Stockholmsbörsen (OMXSPI). Dessutom är avkastningen jämnare över tid, säger Fredrik. Jämför man dock med om du hade investerat i ett mer volatilt index, OMX Stockholm Real Estate (SX8630PI) hade din avkastning varit högre under jämförelseperioden. Se jämförelserna i diagrammet nedan. 


Skillnader mellan att investera i aktier och säkerställda lån
- Risken du tar genom att investera i aktier är dock inte helt jämförbar med den risk du tar när du investerar i säkerställda lån, säger Fredrik. Genom att investera i aktier blir du som investerare ägare i företaget och får rätt till framtida utdelningar, lånar du däremot ut pengar till ett företag blir du som investerare en kreditgivare. Som kreditgivare har du förtur till företages tillgångar och kommer vid en likvidation att få betalt före aktieägare. Vi på Kameo ställer endast ut lån med säkerhet och de flesta lån som vi ger ut har även pant i fastighet.


Tänk alltid på risken och bygg en diversifierad låneportfölj!
- Jag vill passa på att poängtera att den historiska avkastning vi har haft sedan start inte är någon garanti för framtida avkastning. Även om vi alltid gör grundliga analyser innan vi godkänner och publicerar ett lån på vår plattform, kan det alltid inträffa oförutsedda händelser som till exempel gör att ett företag kan hamna i obestånd eller något som påverkar värdet av säkerheten, säger Fredrik.

- Ett sätt att reducera risken på är att investera i många lån. Med en bredare portfölj minskar din exponering mot enskilda projekt samtidigt som du sänker din totala risk i din låneportfölj. Hos oss på Kameo kan du investera från 500 kronor och uppåt, vilket jag rekommenderar investerare att utnyttja till att bygga en väldiversifierad låneportfölj.

Diagrammet nedan visar utvecklingen i avkastning för fyra olika investeringsalternativ. Utvecklingen av investeringar på Kameos plattform beräknas utifrån att de månatliga ränteutbetalningarna återinvesteras.


Avkastning_jmf

*Volymviktad årsränta


Är du intresserad av att investera i företags- och fastighetslån? 


Öppna ett kostnadsfritt konto här!