Ökat fokus på prostatacancerbehandling genom robotkirurgi

Gard

Prostatacancer är den cancerform som drabbar flest män. Efter att själv ha fått diagnosen vid 52 års ålder, grundade Gard Lauvsnes Norges första privatsjukhus för operationer av prostatacancer.

  • Dela:

Av Renate H. Haraldsen, Marknadskoordinator på Kameo | 2019-06-12


Bolaget Colosseum Mann består idag av två urologiska kliniker och ett sjukhus i Norge. På klinikerna utförs utredningar och behandlingar inom urologi, samt behandlingar av fertilitet, vitalitet och dylikt. Nu lyfter bolaget blicken mot Skandinavien och vill växa ytterligare, berättar grundaren Gard Lauvsnes.


Från rotfyllning till prostata

-       Jag var färdigutbildad tandläkare 1986 och startade då min första tandläkarklinik som blev Bærums största inom loppet av ett år. Samtidigt hade jag parallellt tankar på en läkarverksamhet och ingick därför ett samarbete med Ring medisinske senter, som med tiden blev övertaget av Volvat. Tillsammans med en annan entreprenör startade vi med att köpa upp andra kliniker över hela Norge, från Bodø i norr till Kristiansand i söder. Klinikerna blev därefter uppköpta av Aleris och den schweiziska fonden Jacobs.

De senaste tjugo åren har han till största del sysslat med uppköp och därför lagt tandläkaryrket på hyllan. Nu behandlar han bara sin fru, tekniken sitter nämligen fortfarande i. Efter att Gard själv fick prostatacancer, utan några föraningar för sju år sedan, insåg han att det fanns en marknad för detta. Dåvarande utbud i Norge var sparsmakat, speciellt med utgångspunkt i statistiken av antal utförda operationer, och detta blev startskottet för Colosseum Mann.


Bilde - Operasjonsstue 2

Fokus på manlig hälsa

-       Colosseum Mann är Norges första privatsjukhus för operationer av prostatacancer och vi fokuserar på manlig hälsa. Vi har urologiska kliniker och sjukhus på Majorstuen och i Sarpsborg. På klinikerna utförs utredningar och behandlningar med den senaste och mest avancerade tekniken.

Sjukhuset är det första privata sjukhuset i Norge som genomför prostatacanceroperationer med så kallad Da Vinci-robotteknologi. Titthålstekniken ger förbrättrad precision och en förbättrad arbetsställning för kirurgen. Totalt finns det idag tretton stycken liknande robotar på norska sjukhus, en av dessa brukas av Colosseum Manns ledande robotkirurger.


Låg prioritet från offentliga sjukvården

-       Efter att jag själv blev diagnostiserad med prostatacancer kontaktade jag landets mest kompetenta kirurger. Det visade sig nämligen att om man opererades i Norge blev man man stor sannolikhet impotent och därtill kom problem med urinläckage för resten av livet. Resultaten var annorlunda i USA och Tyskland och då kände jag att det fanns klara förbättringsmöjligheter.

-       Det dör över 1100 norska män varje år av prostatacancer. Det är ju mer än i  trafikolyckor, och dessutom helt onödigt eftersom det går att behandla om man upptäcker det i ett tidigt skede. Prostatacancer har varit nedprioriterat och därför uppkom en önskan om att erbjuda ett bättre utbud, där vi kan genomföra både inledande utredning och behandlningar.

Gard berättar att snittåldern på patienterna som opereras är 56 år och uppmanar speciellt män i medelåldern att uppsöka läkare årligen.

-       Det är ganska skrämmande att vi har opererat 100 patienter under 60 år. Det är tidigt, och i många fall är det ren tur att det uppdagas.


Robotkirurgi i toppklass

-       Vi är det första privata sjukhuset i Norge som genomför operationer för prostatacancer och som fokuserar på manlig hälsa. Tanken var att prostatacancer skulle vara huvudfokus, men inriktningen mot manlig hälsa på ett generellt plan gör oss unika. Vi har kompetens kring detta, kvalificerad personal och ett brett synsätt.

Colosseum Mann är också det enda privata sjukhuset i Norge som opererar med hjälp av robotteknologi. De två kirurgerna som genomfört flest operationer kopplade till prostatacancer i Norge är operativa i Colosseum Mann, och är också högt ansedda i europeiska sammanhang.

Satsningen mot Skandinavien skiljer även Colosseum Mann från andra aktörer. De önskar att satsa på många mindre diagnoscenter som tar manlig hälsa på allvar med ett fokus på liknande frågor såsom mäns övergångsålder och brist på testosteron.

-       Vi måste utöver de vanliga urologiska tjänsterna, som självklart är viktiga, även våga titta på manlig hälsa i stort och våga prata om saker som vi vanligtvis inte pratar om.


Bilde - Robot

Klara planer för framtiden

Colosseum Mann önskar att växa i Skandinavien med 2-3 privatsjukhus med robotkirurgi och andra typer av cancerbehandlingar. Utöver detta önskar de skapa ett större fokus mot gynekologi. 

-       15-20% av patienterna idag är kvinnor, som bland annat kommer från den offentliga sjukvården. Behandlingen av exempelvis underlivscancer fungerar utmärkt med den robottekniken som vi besitter. För att kunna utnyttja tekniken ytterligare kan vi hjälpa kvinnor med en mer skonsam operation och en bättre läkeprocess.

-       Kvinnor med urologiska utmaningar tror att de hamnat fel när de kommer till Colosseum Mann. Men när de blir hänvisade från den offentliga vården till våra urologer så har de kommit rätt. Det sker nu i allt större utsträckning efter att vi skrivit avtal med offentliga sjukhus.

I Sverige är det nu infört en obligatorisk screening för prostatacancer, något som troligen kommer att skapa ett större fokus och allmänkännedom om sjukdomen. Förhoppningen är att upptäcka cancerdiagnosen i ett tidigare stadie. Colosseum Mann ser potentialen i denna utveckling, och räknar med att det är på gång även i Norge, därför sker en etablering av fler avdelningar runtom i Skandinavien.

-       Vi måste ha möjlighet att erbjuda flera typer av behandlingsformer, med anledning av att alla inte är i behov av en operation. Robotkirurgi är en väg, men även strålningsbehandling i ett tidigt skede är möjlig.


Utmaningar på marknaden

-       Den största utmaningen för Colosseum Mann är större kapitalinvesteringar. Det första året kommer inte generera några större vinster och det är först nu efter ett år som vi ser att det börjar gå uppåt. Men det går alltid lite trögare än man först tror.

En annan utmaning som uppkommit är att bolaget inte varit så synliga på marknaden som man initialt hade räknat med. Uppmärksamheten har varit något mindre än förväntat och därför har bolaget börjat investera mer i marknadsföring av tjänsten.

-       Vi tror att folk vet om oss, men det gör dem tyvärr inte alltid.


Söker finansiering genom Kameo

Colosseum Manns förhoppning är att finansieringen genom Kameos långivare kommer att bidra till den vidare tillväxten och etableringen av fler kliniker i Skandinavien. Ambitionen är att växa genom fler privatsjukhus och mindre avdelningar, där manlig hälsa och urologiska behandlingar prioriteras. 

Bolaget har ett engagerat team som varit med på resan, goda resultat från operationer och önskar nu mer exponering för att öka möjligheterna för att erbjuda alla män möjligheten att upptäcka och behandla cancer i ett tidigt skede.

- Vi har resultat på samma nivå som de världsledande klinikerna, avslutar Gard Lauvsnes.