"Vi har mycket spännande på gång"

Sebastian Harung

Extern artikel: Fintechbolaget Kameo sammanför investerare och växande företag, främst i fastighetsbranschen. Företagets vd och grundare Sebastian Harung berättar för Fastighetssverige om allt som händer hos dem nu.

  • Dela:

Av Joakim Johansson, Fastighetsverige I  Publicerat 2020-12-01. Texten är tagen från fastighetssverige.se


Fintechbolaget Kameo sammanför investerare och växande företag, främst i fastighetsbranschen. Via Kameos plattform kan företagen låna pengar från småsparare. Investerarna, får sedan ränteutbetalningar månadsvis under en förbestämd löptid och därefter betalas lånet tillbaka.

– Vi har mycket spännande på gång och kör på här. Målsättningen är att dubbla omsättningen varje år de kommande tre åren, säger Sebastian Harung, vd och grundare av Kameo, till Fastighetssverige.
– Vi har hittat en intressant nisch som de stora bankerna inte är verksamma inom.
 
Kameo har precis nått en viktig milstolpe – sedan starten har man nu lånat ut en miljard kronor till fastighetsutvecklare i Skandinavien.
– Det finns stora tillväxtmöjligheter främst mot små och medelstora företag, säger Sebastian Harung.
  
Bostadsbristen innebär att det behöver byggas mycket i Sverige. Det gäller framförallt i storstäder och regionstäder. Men det här innebär också att byggarna behöver finansiering.
– Folk måste ha hus att bo i. Det finns stora möjligheter här, säger Sebastian Harung.
  
Byggmarknaden skiljer sig också åt på flera sätt om man jämför Sverige med Norge.
– Det finns många fler stora utvecklare i Sverige. I Norge är det mer mindre spelare. Sverige har industrialiserat hela byggprocesserna på ett helt annat sätt, säger Sebastian Harung.
  
Kameo genomförde nyligen vad som – åtminstone så långt Kameo känner till – är Nordens största crowdfundinglån. Cirka 3 000 investerare har tillsammans lånat ut 43 miljoner kronor till byggstarten av åtta parhus i Nacka.
– Snittstorleken ligger på 8 miljoner kronor idag. Den stiger till 14 miljoner nästa år och upp till 20 miljoner i snitt på lite längre sikt, säger Sebastian Harung.
  
Expansionen kommer inte att innebära att de behöver rekrytera fler medarbetare i någon stor omfattning.
– Det enda som är planerat är att vi ska insourca it-funktionen. Den sköts av konsulter idag, säger Sebastian Harung.
  
Företagets största ägare är den nordiska investeringsbanken ABG Sundal Collier.
– De äger 38 procent. Vi har idag 53 investerare, primärt norska. Och några svenska med men ingen känd, säger Sebastian Harung.


- Joakim Johansson


Källa: Fastighetssverige