Vår telefonväxel är stängd från kl15 den 22a december tills kl09 den 2a januari. Vid frågor är ni välkommen att kontakta oss på helpdesk@kameo.se. Önskar er en God Jul och Gott Nytt År!

Vår telefonsupport är stängd under dagen idag på grund av begränsad bemanning, men öppnar återigen imorgon. För frågor är du välkommen att kontakta helpdesk@kameo.se.

3 frågor som avgör hur du bör investera

3 frågor

Vilka investeringar som passar din situation beror på – just det – dig. Svara på frågorna här och få koll på vilka investeringar som är bäst för din ekonomi!

  • Dela:

Fråga 1: Har du en buffert på plats?

Innan du ens börjar tänka på fonder, aktier eller crowdlending är det viktigt att ha en buffert på plats ifall något oväntat skulle hända. Det handlar alltså om att ha pengar tillgängliga så att du klarar dig under en eventuell period av t.ex. arbetslöshet, sjukdom eller någon annan händelse som påverkar din inkomst. Denna buffert bör finnas på ett sparkonto med insättningsgaranti, så att du enkelt har tillgång till den och inte riskerar att förlora pengarna.

Vilken storlek du bör ha på bufferten beror helt och hållet på din livssituation och de kostnader du har. En riktlinje kan dock vara två-tre månadslöner efter skatt.


Fråga 2: Vad är målet med pengarna och när behöver du dem?

När du väl har en buffert inrättad kan du börja fundera på vad du vill göra med dina andra pengar: vill du spara till en semesterresa eller till pensionen om 30 år? Var du ska investera dina pengar beror nämligen på vilka mål och tidshorisonter du har.

Grovt indelat kan vi prata om två typer av sparande utöver buffertsparande: målsparande och långsiktigt sparande. Målsparande innebär att du sparar till en specifik sak, t.ex. en resa eller en ny bil, och att sparandet förmodligen är relativt kortsiktigt (1-5 år). I ett sådant fall är det bäst att investera i låg- eller mellanriskplaceringar, till exempel genom räntefonder eller crowdlending. Om du däremot har ett långsiktigt sparande kan du ta högre risker och investera i fonder, aktier och crowdfunding etc.

Den generella regeln är alltså att desto kortsiktigare mål och ju snabbare du behöver pengarna, desto säkrare investeringar bör du göra. Valet mellan att investera i t.ex. crowdlending eller crowdfunding beror därmed på vad du ska använda de investerade pengarna till, och när.


Fråga 3: Vilken risk är du villig att ta?

Även om dina mål och din tidshorisont styr valet av investeringar i stort måste du också beakta risken som du är villig att ta i varje enskild situation. Låt oss säga att du t.ex. lånar pengar av en familjemedlem och ska betala tillbaka dessa om 6 år. I en sådan situation är det förmodligen bättre att ta en lägre risk, jämfört med om du sparar till en ny bil under samma tidsperiod. Det beror på att du kan vänta med att köpa bilen, men inte med att betala tillbaka skulden, om det ekonomiska läget skulle vara dåligt om just sex år.


När du har svaren på dessa frågor är det dags att ta nästa steg och genomföra investeringarna!