Tillsammans kan vi skapa en bättre finansmarknad

Vi tycker att alla borde ha möjlighet att investera till bra avkastning i fastighetsprojekt och företag och har därför bestämt oss för att skapa en tjänst som gör det möjligt.

Kameo är en plattform för lånebaserad crowdfunding där personer och institutioner kan investera i företagslån till entreprenörer som i sin tur kan genomföra ett fastighetsprojekt eller utveckla sitt företag med hjälp av finansieringen från Kameo.

Välkommen till Kameo

Idén om lånebaserad crowdfunding kommer ursprungligen från Storbritannien och kan ses som den finansiella grenen av delningsekonomin. 

Kameo grundades i 2014, fick tillstånd som betalningsinstitut från det danska Finanstilsynet i 2016 och opererar i Sverige och Norge genom filialer. Kameo Svensk Filial är en del av Kameo ApS. Kameo ApS har tillstånd i Danmark som betalningsinstitut, samt tillstånd från det danska Finanstilsynet att genom filial tillhandahålla betaltjänster i Sverige. Kameo ägs av anställda, styrelsen och ängelinvesterare. Vi har kontor i Stockholm, Oslo och Köpenhamn.

Vi är onlinebaserade och använder teknik för att effektivisera våra processer. Vi hoppas därför att kunna minska avstånden mellan låntagare och långivare, och därigenom hjälpa investerare att få bättre avkastning samtidigt som fler fastighetsutvecklare och företagare får tillgång till finansiering. Enkelt, rättvist och smidigt - till räntor som passar alla. 

Sebastian Martens Harung, Kameo

"Nu är det dags att förbättra de finansiella marknaderna genom att inkludera fler människor"

Sebastian Martens Harung, VD och co-founder, Kameo

Team

Sebastian

Sebastian Martens Harung

VD Norge, medgrundare

Sebastian är grundare och VD på Kameo och har tidigare jobbat på den norska banken DNB Markets, där han främst jobbade med Corporate Finance. Sebastian har MSc i Finans från Copenhagen Business School.

Kontakta Sebastian på sebastian@kameo.no

Jesper

Jesper M. Johansen

Managing Director, Danmark

Jesper är VD för Kameo Danmark. Han har tidigare arbetat för Charlie Tango/KMD, där han huvudsakligen jobbat med strategi, digitala kundupplevelser och affärsutveckling. Jesper har en MSc. i Innovation och Affärsutveckling från CBS i Köpenhamn. Kontakta Jesper på: jesper@kameo.dk

Linn

Linn Hoel Ringvoll

Juridisk direktör

Linn är advokat och Kameos juridiska direktör. Hon har tidigare jobbat i över tio år som företagsjurist hos Kluge, med fokus på finansiering, bolagsrätt, tvistlösning. Hon undervisar och censurerar i internationell privaträtt vid UiO (Oslo Universitet). Linn har examen från UiO och Hague Academy of International Law.

Kontakta Linn på linn@kameo.no

Urban

Urban Stärner

Teknisk chef

Urban har en lång karriär inom fintech bakom sig. Han började som kvantanalytiker på Öhman Fondkommission (idag Pareto). Där blev han sedermera en av personerna som startade Nordnet. År 1997 grundade han Avanza Bank, där han jobbade som CTO tills Avanza såldes till HQ.se 2001. Urban är styrelseledamot i företaget Trapets AB, marknadsledande inom IT-system för europeiska bankers regelefterlevnad, s k compliance.

Frode

Frode Sørensen

COO

Frode har lång erfarenhet från norska Forsvaret där han haft flera positioner i Hans Majestet Kongens Garde, bland annat som chef för Gardemusiken.
Han har även erfarenhet som kontorschef och HR-anställd i Utdanningsetaten (Utbildningsdepartementet)  i Oslo kommun. Utöver norska arméns befälsskola har Frode en kandidatexamen i tillämpad datateknik från Högskolan i Oslo och Akershus.

Kontakta Frode på frode@kameo.no

Haakon

Haakon Gromstad

Kreditanalytiker

Haakon är ursprungligen från Arendal och är utbildad civilekonom på Handelshögskolan BI med specialisering inom finans. Han har tidigare arbetat flera år inom familjeföretaget Gromstad Auto AS, där han jobbat med allt från rengöring till försäljning.

Kontakta Haakon på haakon@kameo.no

Faraz

Faraz Seyedi

Kreditanalytiker

Faraz är från Horten, och är utbildad civilekonom med specialisering inom finans i Handelshögskolan BI. Han har flera års erfarenhet från SpareBank1 Forsikring, och jobbar extra som volontär gruppledare inom läxhjälp under Röda Korset.

Kontakta Faraz på faraz@kameo.no

Renate

Renate Hansine Haraldsen

Marknadskoordinator

Renate är från Manglerud i Oslo. Hon har en bachelorexamen i marknadsföringsledning från Handelshögskolan BI med fördjupning inom projektledarskap. Hon är också utbildad som interiörkonsult och har jobbat som marknadsansvarig hos ett mindre företag.

Kontakta Renate på renate@kameo.no

Amalie

Amalie Grue Eriksen

Compliance / Analys

Amalie är från Dalsbygda i Hedmark. Hon är student på BI och går tredje året på ekonomi- och företagsjuridikprogrammet. Hon har tidigare genomfört värnplikten i norska Försvarsmaktens sanitetsbataljon, och är bland annat utbildad som personlig tränare.

Kontakta Amalie på amalie@kameo.no

Christina

Christina Larsen

Administration - Danmark

Christina är från Århus i Danmark, och har en bachelorexamen i finans från Handelshøyskolen BI. Hon har tidigare jobbat med mötesbokning och kundservice. Christina var en ivrig ryttare och har tävlat i hästhoppning.

Kontakta Christina på christina@kameo.dk

Jacob

Jacob Ohlin

Kreditanalytiker

Jacob har en Master i Finans vid Niagara Universitet där han även läste extra kurser inom datavetenskap. Han har tidigare erfarenhet av både kundkontakt och handläggning av krediter från arbete på bank. 

Kontakta Jacob på jacob@kameo.se

Elmer

Elmer Tikkanen

Teknisk support

Elmer har tidigare jobbat inom företagssupport för en av nordens största telekomoperatörer. Han driver också en verksamhet inom musikproduktion sedan några år tillbaka. Elmer har ett stort tekniskt intresse som präglas av viljan att hitta nya användningsområden och effektivisera system.

Kontakta Elmer på elmer@kameo.se

Filip - Kameo

Filip Hansson

Kreditanalytiker

Filip är student på Uppsala Universitet där han läser ekonomie kandidatprogrammet. Han har tidigare erfarenhet av både krediter och kundkontakt från tidigare arbeten, bl.a. från bank och innan dess som egenföretagare. Filip älskar att resa, allra bäst till resmål som erbjuder mycket natur och äventyr. Han tycker om all form av sport, där fotboll och tennis står närmast.

Kontakta Filip på filip@kameo.se

Rasmus

Rasmus Eriksson

Support

Rasmus är student på KTH och går andra året på civilingenjörsprogrammet i Industriell Ekonomi. Han har även studerat vid Villanova University, och har tidigare erfarenhet inom försäljning, kundsupport samt supply chain management. Han spelar i KTH Hockey i division 3 och den svenska Universitetshockeyligan.

Kontakta Rasmus på rasmus@kameo.se

Ola Heldal

Ola Heldal

Rådgivare

Ola har många års erfarenhet av finans- och kreditmarknaden. Han har bland annat jobbat inom Fixed Income Investing hos Morgan Stanley, Fixed Income Sales & Trading hos Bank of America samt High Yield Credit Research hos Danske Bank Markets. Ola jobbade tidigare under flera år i norska Forsvaret, bland annat som Marinjägare. Han har en BA från Simon Fraser University och en MSc från London Business School.

Leif

Leif Gromstad

Rådgivare, affärsutveckling

Leif är investerare och managementkonsult. Han har lång och bred styrelse- och ledningskompetens inom bl.a. energi och IT, som tidigare Vice President/Group CIO i Vattenfall koncernen, VD Vattenfall Norge, Marknadschef SkanKraft, Säljchef IBM.

Utbildning: Civilekonom Handelshøyskolen BI

Kontakta Leif på leif@kameo.no

Styrelsen

Helge Lunde

Helge Lunde

Ledamot

Helge är senior konsult och partner på Crux och har tidigare varit VD för Signatur och Digi. Han har även varit senior aktiemäklare för RS Platou, Kaupthing och Orion Sec och senior konsult på GK Nordic. Hans kompetensområden är finans, PR och kommunikation. Utbildning: Graduate Engineer NTNU, B.ComHIOF.

Svein Jacobsen

Svein S. Jacobsen

Ordförande (Norge)

Svein är professionell styrelsemedlem och har erfarenhet som styrelsemedlem för bl.a. Expert, Nordea, Orkla, Tomra och varit CFO/CEO på Tomra. Hans kompetensområden är bank och finans. Utbildning: MBA Business Economics från Norwegian School of Business.

Bjørn Braaten

Bjørn Braaten

Ledamot

Bjørn är investerare och har tidigare haft en rad olika befattningar bl.a. chef på Statkraft och ägare och co-founder av Avanza Bank AB, Skankraft samt BMH Invest. Hans kompetensområden är finans, riskkapital och fintech. Utbildning: Technische Universität Berlin; Engineer & B.Com.

Milad Jafei, ledamot i Kameo

Milad Jafaei

Ledamot

Milad är både grundare av och VD på Västprojekt AB som är ett fastighetsutvecklings- och investmentbolag baserat i Göteborg. Företaget har investerat i Svenska Företagslager AB och Ringölager AB, i tillägg till flera andra fastighetsprojekt. Innan Västprojekt grundades har han varit inblandad i en mängd företag i fastighetsbranschen.

Anton Johansson

Anton Johansson

Ledamot

Anton är senior partner på Grebban, grundare av Headler, styrelseledamot i Reco och rådgivare åt bland annat Vattenfall, Fyndiq, Dailybitsof, E-commerce Park of Sweden och Weld. Anton har tidigare varit marknadschef på Twingly och VD p Osom, som han även grundade. Hans kompetensområden är e-handel, startups och sociala medier.

Warren Campbell, styrelsemedlem i Kameo

Warren Campbell

Ledamot

Warren är entreprenör och ängleinvesterare. Grundare och VD, Vireo Energy; Partner, McKinsey and Co. Hans kompetensområden är finans och startups. 

Utbildning: MBA Melbourne Business School; Bach Engineering, Sydney Univerity.

Vårt namn och logotyp

Kameo logga

Vi tror inte banken eller andra mellanhänder bör spela huvudrollen i finansmarknaden. Därför är vårt namn Kameo. 

Kameo är en nordisk version av det engelska begreppet Cameo role som betyder att man har en bakgrundsroll. Tanken är alltså att Kameo ska ha en bakgrundsroll och lämna huvudrollen till investerare, fastighetsutvecklare och företagare. 

Logotypen är baserad på en gammal nordisk symbol som kallas triquetra och som består av tre sammankopplade delar vilket är tänkt att representera investerare, fastighetsutvecklare och företagare.  

Våra värderingar

Vi tar ansvar

Vi tar ansvar för att våra investerare och låntagare för bästa möjliga upplevelse när de använder våra tjänster. Detta uppnår vi genom att fastställa rättvisa villkor för låntagare utifrån en grundlig analys, och att säkra våra investerare så gott som möjligt genom fokus på bästa möjliga säkerhet i varje lån. Alla anställda på Kameo tar ansvar för att utföra sina uppgifter i enlighet med Finansinspektionens krav och de förväntningar våra kunder har.

 

Vi är öppna

Öppenhet är särskilt viktig för oss på Kameo. Vi vill uppnå tillit hos våra investerare och låntagare genom en öppen och översiktlig process, från första investering till varje fullfört lån. Detta uppnår vi genom bra informationsflöde både internt inom vår organisation och speciellt ut till våra kunder. Vi tror att öppenhet och transparens ökar tilliten för Kameo och bidrar till ett bättre samarbete mellan alla parter, och kommer därför att fokusera på detta i vårt arbete.


Vi är ödmjuka

Vi är agent för våra investerares pengar och det är ett ansvar vi inte tar lätt på. Vi ska vara mycket ödmjuka gentemot våra kunder som har gett oss tillit genom att låna eller investera via oss. Detta gör vi genom att ta alla förfrågingar, stora som små, på allvar. Vi visar ödmjukhet genom en hövlig, personlig och tillmötesgående kundservice, och jobbar alltid för bra lösningar för våra kunder och samarbetspartners.Vi är inkluderande

Hela vår affärsidé bygger på tanken att vi önskar att inkludera fler människor i finansmarknaden, och genom det öppna upp för fler möjligheter för våra låntagare. Vi är inkluderande och tillmötesgående gentemot alla våra kunder och samarbetspartners, och sätter också fokus på en inkluderande arbetsmiljö för våra medarbetare.

Samarbetspartners

 • BankID
 • UC
 • Bisnode
 • Nordea
 • DNB
 • Setterwalls
 • Delphi
 • Trapets
 • FCG logo
 • Nordic Trustee
 • ZWEBB