På grund av sjukdom är vår telefonsupport ej tillgänglig från 15.30 idag. Du är alltid välkommen att skicka ett mail till oss på helpdesk@kameo.se

“Branschen skulle gynnas av att släppa in fler perspektiv”

Jenny Callenholt

Möt Jenny Callenholt, VD för skidanläggningen Tännäskröket och grundare av fastighetsbolaget QCollective Development. Jenny brinner för kvinnofrågor och har valt att endast jobba med kvinnliga konsulter i sitt bolag för att bana väg för fler kvinnor att driva igenom sina projekt.

  • Dela:

Av Linda Borgudd, Marknadskoordinator Kameo Sverige  I  Publicerat 2020-01-21


Vi fick äran att träffa Jenny över en lunch för att höra om hennes erfarenheter som kvinnlig fastighetsutvecklare. Hon berättar om hur hennes resa startade, varför det behövs fler kvinnor i branschen samt om hur hon själv jobbar för att stärka kvinnor i fastighetsbranschen.  


Berätta om hur ditt intresse för entreprenörskap och egenföretagande började?
- Jag växte upp i en entreprenörsfamilj där diskussioner om affärer till middagsbordet var vardagsmat. Därför har det egentligen inte varit något jag funderat så mycket över utan det har fallit sig naturligt för mig att i min egna karriär starta egen verksamhet. Dessutom fick jag en rejäl skola när jag som 26 åring flyttade upp till fjällen för att utveckla en gammal nedlagd skidanläggning som familjen köpt. Utan någon vidare erfarenhet från varken byggnation eller skidbranschen slängde jag mig in i att leda byggnation av vägar, reningsverk, liftar, snökanonsystem parallellt med uppbyggnaden av den turistiska organisationen.


_C1B2902 2

På bilden syns ett av de fastighetsprojekt som Jenny har arbetat med

Berätta om hur du jobbar för att stärka kvinnor i fastighetsbranschen
- Jag brinner för att försöka bidra till att skapa större jämvikt i branschen och det är en av anledningarna till att jag nyligen startat upp fastighetsbolaget QCollective Development, där jag i stort sett bara jobbar med kvinnliga konsulter. Delvis för att det finns så många duktiga arkitekter och andra konsulter som inte riktigt får det utrymme de förtjänar. Jag upplever också att kvinnor generellt är bättre på att bjuda in olika perspektiv. När jag sitter i ett projekt där olika perspektiv, från både mig och de olika arkitekternas delas, så välkomnas allas input. Detta leder oftast till att den gemensamma produkten blir något mycket större än om alla hade kämpat för att behålla sin idé och vision opåverkad.


Vad är viktigt att ta med sig om man vill starta eget?  
- För mig var det learning by doing, vilket var en ganska hård skola, men där jag har lärt mig otroligt mycket och utvecklat en tro på min egen förmåga att lösa problem. En lekfullare väg in i att starta egen verksamhet kan vara att utveckla de sidor i sin personlighet som man önskar utveckla i sin yrkesroll. Vill man våga ta mer risker i affärer kanske det inte är så dumt att prova på att hoppa fallskärm. Vill man bredda sig och prova något nytt på marknaden kan det vara givande att ställa sig på salsa-golvet för första gången.

Det kan låta flummigt, men jag är övertygad om att det gynnar ens yrkesroll när man väl blir bekväm med att sätta sig i nya, utmanande situationer i sitt privatliv.


Jenny Callenholt projekt

På bilden syns ett av de fastighetsprojekt som Jenny har arbetat med


Hur påverkas branschen av att det är så få kvinnliga bostadsutvecklare?
- Det blir väldigt skevt att en så viktig sak som vårt boende ska utformas av en så likriktad grupp. För mig känns det uppenbart att branschen skulle utvecklas och gynnas av att släppa in fler perspektiv. Det gäller inte bara det manliga/kvinnliga perspektivet, utan även att branschen domineras av byggherrar som länge kört på i en vald beprövad modell, samt att vi har en väldigt stark ingenjörsdriven kultur i Sverige som många gånger gjort att exempelvis design har fått stå tillbaka för funktionella produktionslösningar.

Kvinnor har också en förmåga att skapa en känsla och trivsel, som jag tycker är relevant i bostadsskapandet. Det har jag tydligt upplevt i skidanläggningen som jag driver, där de flesta chefer är kvinnor. Vi har till stor del byggt upp verksamheten kring mjuka värden och får kontinuerligt höra hur våra gäster upplever en känsla av trivsel, harmoni och känner sig personligt bemötta, vilket har varit en framgångsrik affärsmodell för oss.


Varför tror du att det är färre kvinnor i fastighetsbranschen?
- Jag tror att den del av fastighetsutveckling som är kopplad till konstruktion kan skrämma bort en del, eftersom är ett område som fler män än kvinnor traditionellt har sysslat med och kanske också är mer intresserade av. Men den största anledningen är förmodligen att det är en kapitalkrävande bransch och där kapitalet tyvärr fortfarande inte är jämt fördelat i samhället. Där kan parter som Kameo självklart vara med att möjliggöra för fler kvinnor att driva igenom sina projekt.

Vad gäller kunskapsbiten tror jag att det är viktigt att inse att man inte behöver kunna allt om konstruktion och byggnation för att vara fastighetsutvecklare. När jag insåg att jag kunde tillåta mig själv att uttala mig och fatta beslut utan att jag läst 20 böcker i ämnet, och litade på att min kompetens var relevant, kunde jag använda min energi och kraft mycket bättre.


Tips till kvinnor som vill bli starta eget fastighetsutvecklingsföretag 

  • Våga börja smått och bygg upp med eget kapital och stöd från en låneaktör. Det kan kännas frestande att ta in investerare för att växa snabbare men risken är att man tillslut inte äger sitt egna bolag och mer eller mindre hamnar tillbaka i rollen som anställd i verksamheten man själv byggt upp.
  • Hitta förebilder och inofficiella coacher. Våga bjuda någon du inspireras av på lunch för att få ett bollplank. Folk i branschen vill gärna nätverka och vi kvinnor kan bli bättre på det här.
  • Kalkylera för strul på vägen och stressa inte upp dig när det uppstår. Det är en del av processen och svårt att undvika.
  • Fira dina vinster och sörj eventuella förluster. Det är dock sällan en framgångsmodell att blåsa upp det för stort när det går bra och klanka ner på sig själv för hårt när man går på nitar. En ödmjukhet för uppgång och nedgång tror jag skapar större arbetsglädje och bättre affärer.

Kort om Jenny

Namn: Jenny Callenholt
Ålder: 39 år
Familj: 2 barn, Märtha 10 år och Charlie 8 år
Utbildning: Civilekonom
Yrkesroll: VD för skidanläggningen Tännäskröket i Funäsfjällen och grundare av fastighetsutvecklingsföretaget QCollective Development.
Aktuella projekt: En familjevilla på Värmdö under byggnation. Ett bostadsprojekt med 12 enheter under projektering. Mark under detaljplanering för utveckling av 60 lägenheter.