Hur investerar du… Jacob?

Hvordan investerer du… Jacob?

Då är det dags för vår danska analytiker, Jacob, att bli spargranskad! Jacob började investera som 18-åring och har fått uppleva både upp- och nedgångar sedan dess. I denna intervju delar han med sig av sina bästa och sämsta investeringar, samt vad han lärt sig under sin investeringsresa hittills.

  • Dela:

Av Kameo | Publiceret 7. september 2020


Jacob, är du en duktig investerare?
– Jag skulle säga att det är skillnad på att vara en duktig investerare och en bra investerare. Att vara en bra investerare betyder för mig att matcha min riskprofil, medan att vara en duktig investerare regelmässigt slår marknadsutvecklingen. Personlighen försöker jag att hålla mig innanför min riskprofil och skapa en avkastning som går i linje med marknaden. 


Hur kom du igång med ditt investerande? 
– Jag kom igång med att investera som 18-åring när det gick upp för mig att att mitt sparande hade 0% ränta på ett bankkonto. Då förlorade jag faktiskt pengar på inflationsnivån. Det fick mig att köpa något som kallas ”garantbeviser” i Danmark, till en årlig avkastning på 4,25%.

– Efter ett års tid började jag mer och mer dra mig mot aktieinvesteringar, där risk/reward var högre än mina tidigare investeringar. Jag såg en möjlighet för mina besparingar att investeras med god spridning genom olika ETF: er och några få självvalda aktier för att följa marknadsutvecklingen så bra som möjligt, och idag har jag investerat cirka 85% av mina besparingar.


Vad är din bästa investering?
– Jag köpte aktier i Norwegian Air Shuttle till ett pris av 1 NOK vid deras nyemission i maj i år. Jag såg möjligheten att få en snabb vinst med tanke på att den teoretiska kursen var långt över 1 NOK. Efter två dagar sålde jag dem alla till ett pris av 2,80 NOK - det gav mig en avkastning på 180%


Vad är din sämsta investering?
– Jag investerade i Astralis Groups, vid deras börsnotering i december där jag köpte aktier till ett pris av 8,95 DKK. Företaget såg spännande ut och var på en snabbt växande marknad, men priset sjönk efter 50 dagar med 50%, och jag sålde tillslut av allt i april till ett pris av 4,60 DKK.


Vad vill du bli bättre på när det gäller investeringar?
– I framtiden vill jag gärna få en bättre förståelse för mer avancerad teknisk analys. Ju skickligare jag blir på att förstå de olika delarna av mina investeringar, desto högre förväntar jag mig att min avkastning kommer att bli i framtiden.


Har du några investeringstips?

  • Spridning! Helst med majoriteten av din portfölj i ETF:er.
  • Med god diversifiering mellan marknader och sektorer minskar sårbarheten för prisnedgångar. Samtidigt visar studier att den genomsnittliga professionella fondförvaltaren inte kan slå den allmänna marknadsutvecklingen. Därför tror jag att det bästa du kan göra med din portfölj är att följa den allmänna marknadsutvecklingen så mycket som möjligt.
  • Jag tycker dock att det fortfarande ska finnas plats till ”Stock picking”, som jag också tycker är mest spännande när det gäller aktieinvesteringar. Det jag tycker är mest intressant att välja vilket bolag jag ska investera i – också för att avkastningen i regel är lägre när man ”bara” följer marknadsutvecklingen.

Var uppmärksam på att alla åsikter och tips som förekommer i denna intervju är personliga. Alla investeringar är förknippade med risk och du bör alltid göra din egen värdering innan du investerar.