Vår telefonväxel är stängd från kl15 den 22a december tills kl09 den 2a januari. Vid frågor är ni välkommen att kontakta oss på helpdesk@kameo.se. Önskar er en God Jul och Gott Nytt År!

Vår telefonsupport är stängd under dagen idag på grund av begränsad bemanning, men öppnar återigen imorgon. För frågor är du välkommen att kontakta helpdesk@kameo.se.

Vad är crowdfunding?

Det här behöver du veta för att komma igång med crowdfunding

Vad är crowdfunding och är det någonting för din personlighet? I det här inlägget ger vi dig några konkreta tips och du får svaret på hur fungerar crowdfunding.

  • Dela:

Känner du att det är dags att prova på en ny sparform? Just nu, när ett vanligt sparkonto med ränta inte är särskilt mycket att ha, kan det faktiskt vara läge att leta nya former att spara pengar på. Crowdfunding har snabbt blivit populärt, kanske för att det har gett gemene man en möjlighet att investera i intressanta projekt utan att för den sakens skull binda en stor summa pengar. Det här behöver du veta för att komma igång.


Hur fungerar crowdfunding – avkastning

Crowdfunding innebär att många olika personer går in med pengar för att finansiera ett projekt, en produkt eller någon annan typ av affärsidé. Styrkan ligger i att det är många som backar upp projektet snarare än några få som lägger en högre summa. Crowdfunding kan också vara en bra metod för företaget som behöver finansiering eftersom de då får en naturlig spridning av sitt projekt.


Vilken typ av crowdfunding ska du välja?

Det finns i huvudsak tre olika sorters crowdfunding som är vanlig på den svenska marknaden: belöningsbaserad, aktiebaserad och lånebaserad crowdfunding. Belöningsbaserad går ut på att du som investerar får en belöning, oftast ett exemplar av produkten eller någon slags rabatt vid köp av produkten. I aktiebaserad crowdfunding får du andelar i bolaget, dvs. det fungerar ungefär som att spara i aktier. Går det bra för bolaget höjs värdet på aktierna och vice versa. Lånebaserad crowdfunding innebär att du investerar en summa pengar, och sedan betalas de tillbaka samtidigt som du får ränta på de pengar du har lånat ut. Du, tillsammans med alla andra investerare, fungerar som en långivare helt enkelt.


Återbetalningstid, risknivå och ränta

Vilken typ av crowdfunding du väljer hör ihop med vad du förväntar dig att få tillbaka. Är det en investering på lång sikt eller vill du kunna få tillbaka din investering med avkastning inom en överskådlig tid? Titta på vilka villkor som gäller och vilka möjligheter du har att få tillbaka din investering. Risknivå och ränta är också två faktorer som hänger ihop – en högre risknivå ger oftast också en högre ränta, låg risk ger lägre ränta eftersom det ses som en säkrare investering.


Är det anpassat för din ”spartyp”?

Även denna punkt hänger ihop med punkten ovan. Hur lugnt sitter du själv i båten när det gungar? Känner du genast att du måste sälja eller tänker du att det är lika bra att satsa mer när marknaden gått ner? Vill du prova nya sparformer eller vill du ha det traditionella? Det är viktigt att du känner dig trygg med vilken sparform du har valt och att den är anpassad efter din personlighet.