När börsen skakar

Börsen drabbas av corona

Coronaviruset har fått hela världens börser att skaka. Det är lätt att drabbas av panik när det blir stora rörelser och nedgångar på aktiemarknaden. Det finns ingen som kan förutse exakt hur aktiemarknaden kommer att utvecklas framöver, men en sak är säker — det går upp och ner.

  • Dela:

Av Cecilia Enlund, Marknadschef, Kameo I  Publicerat 2020-02-27


När börserna har gått uppåt under en längre tid och plötsligt vänder kraftigt nedåt blir påminnelsen om att sprida risken för sina investeringar tydlig. Att inte lägga alla ägg i samma korg och så vidare. En tumregel när du investerar är att ställa sig frågorna:


  • Risk: Hur stor risk är du villig att ta för möjligheten till högre avkastning?
  • Tid: Hur lång tid kan du avvara pengarna?
  • Mål: Ska pengarna användas till något specifikt?

Det här frågorna är en bra utgångspunkt när man väljer vad man ska investera i. Lägg då även till att du kan dela upp ditt sparande i olika delar, t ex sparande för en buffert, ett specifikt mål som en kontantinsats till en bostad och för längre sikt som pensionen eller barnsparande. Generellt sätt kan du ta en högre risk för sparande på längre sikt. Ju högre risk, desto större möjlighet till bättre avkastning.


Men även om du för sparande på längre sikt kan ta en högre risk, är det klokt att sprida risken över olika typer av investeringar. På så sätt ökar du möjligheten till högre avkastning över tid samtidigt som du, totalt sätt, sänker risken.


Vad har investeringar via Kameo gett i avkastning? 
Tittar man på investeringar via Kameo sedan 2016 har avkastningen varit jämnare än exempelvis Stockholmsbörsen. Hur det kommer att se ut framöver vet ingen, men fördelen med att investera i exempelvis fastighetslån är att alla lån innehar en säkerhet - som pant i fastigheten. Tack vare säkerheten är det osannolikt att förlora hela det investerade kapitalet.


Diagrammet nedan visar utvecklingen i avkastning för fyra olika investeringsalternativ, en vanlig svensk högräntefond (Spiltan högräntefond), Stockholmsbörsen (OMXSPI), OMX Stockholm Real Estate (SX8630PI) och Kameo. Utvecklingen av investeringar på Kameos plattform beräknas utifrån att de månatliga ränteutbetalningarna återinvesteras. Den genomsnittliga årsavkastningen för alla lån som hittills publicerats på Kameos plattformen ligger för närvarande på 9,5%*.


viber_image_2020-02-27_14-14-11

*Volymviktad årsränta


Vi vill påminna om att den avkastning vi haft sedan start inte är någon garanti för framtida avkastning. Ett sätt att reducera risken på är att investera i många lån, precis som du kan sprida risken över flera tillgångsslag. Med en bredare portfölj minskar din exponering mot enskilda projekt samtidigt som du sänker din totala risk i din låneportfölj. Hos oss på Kameo kan du investera från 500 kronor och uppåt, vilket vi rekommenderar investerare att utnyttja för att bygga en diversifierad låneportfölj.


Är du intresserad av att investera i företags- och fastighetslån?

Öppna ett kostnadsfritt konto