Vår telefonväxel är stängd från kl15 den 22a december tills kl09 den 2a januari. Vid frågor är ni välkommen att kontakta oss på helpdesk@kameo.se. Önskar er en God Jul och Gott Nytt År!

Vår telefonsupport är stängd under dagen idag på grund av begränsad bemanning, men öppnar återigen imorgon. För frågor är du välkommen att kontakta helpdesk@kameo.se.

Uppdatering: Så här har Kameo påverkats av Covid-19 hittills

Kameo coronavirus

Sebastian, Kameos CEO, svarar på frågor kring den rådande situationen och ger oss en uppdatering kring hur Covid-19 har påverkat Kameo som bolag. Sebastian delar även med sig av sina tankar kring vad vi kan ta lärdom av i svåra situationer som dessa. 

  • Dela:

Av Sebastian M. Harung, CEO & co-founder på Kameo  I  Publicerat 2020-04-21 


Hur har den rådande situationen påverkat Kameos pågående lån och låntagare?

Vi brukar vanligtvis alltid stämma av med alla våra låntagare varje månad, men under Covid-19 har vi haft en mycket tätare dialog med alla låntagare. Än så länge verkar det som att de allra flesta klarar sig genom krisen – det är kanske 3-4 låntagare som har det extra jobbigt. Det är primärt inte fastighetsbolag, utan butiker, som har det jobbigt just nu. Den svenska bostadsbristen försvinner inte på grund av pandemin och folk behöver fortfarande bostäder att bo it.

Baserat på våra tidigare analyser kan fastighetsutvecklare fortsätta att bygga sina projekt med enklare åtgärder för att hindra smitta på arbetsplatsen. Som det ser ut just nu har vi ingen anledning oroa oss för några kreditförluster. Vi kommer att fortsätta att följa upp våra lån och självklart kommunicera ut om läget ändrar sig.


Har ni sett en ökad efterfrågan från företag för att få hjälp med finansiering?
Ja. Vi har fått in fler ansökningar som inte är fastighetsrelaterade, samtidigt som vi också ser att bankerna blir mer restriktiva gentemot fastighetsmarknaden, vilket skapar större potential för Kameo och andra aktörer som oss.


Hur ser intresset ut från investerare nu när börserna gått ner så kraftigt?

Stort sett har det gått ner mer i Danmark och Norge än i Sverige, vilket vi tror beror på den mer generella «lock-downen» i dessa länder och att många ser marknaden som osäker just nu. I Sverige är folk mer försiktiga än tidigare, men samtidigt hade vi rekordmånga investerare i ett lån vi la ut nyligen, med mer än 1000 unika investerare. Som Warren Buffet säger – alla tider är osäkra, man vet bara inte om det fören efteråt.

Det är nog tyvärr många i vår crowd som har förlorat pengar på börsen. Det kanske därför nu är rätt tid att börja investera i stabila projekt med fastighetssäkerhet kopplat till realekonomin, snarare än i spekulativa aktier på börsen?


Har du några tips till andra entreprenörer och egenföretagare, på hur man bör tänka i rådande kris?

Det är en svår situation om man är beroende av cash, som plötsligt inte är lika tillgängligt längre. Riskkapital försvinner. Samtidigt – om man överlever denna krisen överlever man allt. Detta kommer att vara det största testet många entreprenörer någonsin kommer att vara med om. På Kameo försöker vi stå starka tillsammans, backade av starka och långsiktiga ägare, så att vi är beredda att köra på som vanligt när marknaden normaliserat sig igen.


Vad kan vi alla ta lärdom av, i kriser som dessa?   

Detta var ju en så kallad «black swan», som nästan var omöjlig att vara beredd på. Ibland känns det som som att detta är vår tids «världskrig» och andra gånger känns det bara som att det är en «influensa» som politiker och media har skapat en storm av. Vad som är sanning vet jag inte, men en sak som är säkert är att tillväxtbolag, så som Kameo, kommer att få det svårt utan starka ägare och ett starkt team. Som bolag försöker vi nu passa på att dra ner på aktiviteten och fokusera på va som är viktigast – nämligen att våra kunder och kollegor mår bra. Att ingen i teamet blir sjuka, att låntagares projekt blir färdiga och att investerare inte drabbas och får förluster. Vi kommer att fortsätta publicera lån att investera i, nu under krisen, fast i en mindre skala än tidigare och jag är helt säker på att vi sakta men säkert kommer att komma tillbaka till en normal aktivitetsnivå i takt med att situationen normaliseras.  

Jag personligen försöker lära mig att jag måste sätta högre pris på saker som jag tagit för givet, exempelvis att resa fritt i Norden samt träffa kollegor och kunder utan några svårigheter.


Finns det något positivt i en svår situation som denna?

Att man nu sätter högre pris på att man har ett starkt team omkring sig och att det fortfarande finns intresse för vår produkt i dessa kristider.  

En liten silverlining är också att jag får mycket mer tid med mina små barn (även om det givetvis också är jobbigt som f…).