Vår telefonväxel är stängd från kl15 den 22a december tills kl09 den 2a januari. Vid frågor är ni välkommen att kontakta oss på helpdesk@kameo.se. Önskar er en God Jul och Gott Nytt År!

Vår telefonsupport är stängd under dagen idag på grund av begränsad bemanning, men öppnar återigen imorgon. För frågor är du välkommen att kontakta helpdesk@kameo.se.

Så lyckas du med dina fastighetsprojekt idag

Jonas - tips till fastighetsutvecklare

Hur blir man en framgångsrik fastighetsutvecklare? Vilka fallgropar bör man undvika och hur gör man för att komma i gång? Jonas Bergman, Säljchef på Kameo, har lång erfarenhet inom fastighetsbranschen och har dessutom gjort en del egna fastighetsprojekt.

  • Dela:

Av Kameo I  Publicerat 2020-12-02


Berätta, vad har du gjort för typ av fastighetsprojekt?
- Det senaste fastighetsprojektet var fyra villor i södra Stockholm där vi köpte in husen från Lettland. Fabrikens snickare reste stommarna, sedan har vi egna snickare som tar hand om allt invändigt arbete. Vi har även ett LSS boende i Stockholm stad. 


Vad är din erfarenhet av att köpa hus från Lettland där de också reste stommen här i Sverige?
- Det har varit en positiv erfarenhet, vår byggentreprenör hade jobbat mycket med leverantören tidigare, därav kände vi oss lugna. Det är alltid säkrare när man har bra referenser på de leverantörer man ska upprätta avtal och jobba tillsammans med ett fastighetsprojekt.


Nämn några större utmaningar du varit med om?
- Jag tycker att det finns två stora utmaningar – finansiering av ett fastighetsprojekt, samt åsikter från grannar. I Sverige är det enligt min mening allt för lätt att överklaga i flera instanser trots att byggnationen följer gällande detaljplaner. Det sätter mycket käppar i hjulen och blir otroligt tidskrävande för fastighetsutvecklare.


Så du tycker att man inte ska kunna överklaga om bygget följer detaljplanen?
- Jag tycker alltid att man ska kunna framföra sina synpunkter i en instans, men om allt följer rådande planer så tycker jag bara det kostar samhället massa pengar. Varför ska man ens ha detaljplaner fastighetsprojekt om allt kan överklagas ända upp till mark och miljödomstolen utan kostnad?


Vad är ditt tips för att få finansiering för ett projekt?
- Titta över alla möjligheter som bank, kreditmarknadsbolag, samt alternativa spelare. Det är också viktigt att ha en grundlig projekt- och budgetkalkyl för att kunna få finansiering.


Hur ska man tänka kring projektkalkyl generellt, från markköp till färdigbyggande av hus?
- Var alltid defensiv i ditt tänkande. Alla kostnader tenderar att bli högre än i kalkylerna. Det är snarare regel än undantag. Göra noggranna beräkningar innan du drar igång.


Nämn ett misstag du gjort?
- Det är lätt att vara godtrogen i upphandlingar och avtal. Se alltid till att ha allt på papper och tänk några extra varv.


Har du några andra tips som kan vara bra att ha i åtanke när man startar ett nytt projekt?
- Räkna alltid med att det kan dra ut på tiden, se till att vara konservativ gällande prisbilder och kostnader. Håll stenkoll på budgeten, det drar lätt iväg!


Hur bra koll bör man själv ha inom bygg och fastigheter för att lyckas?
- Jag tycker att man skall försöka komplettera varandra i bolaget, det är sällan samma person som är byggtekniskt och finansiellt lagd. Så mitt tips är att omge sig med bra människor som har erfarenhet, var nyfiken och ställ frågor samt gör egen research.


Vad ska man tänka på vid val av hantverkare och avtal med dem? Och ska man köra på timtaxa eller fast pris för olika delar?
- Mitt tips är att köra på en total entreprenad med fasta priser, där bolaget inte kan fakturera för ätor, det vill säga tilläggskostnader.