“Vi bygger bostäderna tillsammans med Kameos långivare”

20190712_170457 (1)

Richard Domanski och Andrzej Jus är entreprenör-duon som sedan 2018, tillsammans med Kameos långivare, har upprättat bostäder för tio familjer i Enköping. Idag är duon i full gång med att upprätta fler bostäder – även denna gång tillsammans med Kameo.

  • Dela:

Av Linda Borgudd, Marknadskoordinator Kameo Sverige  I  Publicerat 2019-09-19


Richard och Andrzej har erfarenhet från den svenska fastighetsmarknaden sedan 2007 och bestämde sig 2016 för att skapa något tillsammans, vilket resulterade i bolaget Byggvestor. 

Under 2018 sökte bolaget finansiering via Kameo för att kunna upprätta fem parhus i Enköping. Projektet, SUV framtiden 18, lånade totalt 21 miljoner kronor av Kameos långivare och bara 11 månader senare betalades hela lånebeloppet plus ränta tillbaka.  Fastighetslånet var ett av de mest populära på Kameos plattform med över 2100 investerare. Det blev dessutom lån nr 100 som blev återbetalt genom Kameos plattform – vilken succé!


Suv-2

Berätta om de fem parhus ni upprättat med hjälp av Kameos investerare? 
- Min fru hittade marken på hemnet och efter att ha besökt området kändes det perfekt för den vision vi hade, berättar Richard. Vår vision var att skapa en design som passar bra för Sverige. Vi ville förena inne med ute, så att de familjer som skulle flytta in kunde njuta av den vackra naturen.

20190712_170758 (1)

Bilden visar de färdigställda parhusen i Enköping. Husen har en skandinavisk design med höga fönster och runda detaljfönster på sidan av huset för att återspegla en havskänsla. Trots en ökad byggnation i området är mycket av naturen bevarad – bara ett stenkast bort finner man både vatten och skog. 


Hur kom ni i kontakt med Kameo? 
- Vi googlade finansiering av fastigheter och fick upp Kameo samt några av era konkurrenter. Den främsta anledningen till varför vi valde er var på grund av att konkurrenterna begärde personlig borgen, vilket inte ni gjorde. För oss passade det bättre med pant i fastighet när vi började bygga i egen regi.


Vad tycker ni om crowdfunding som koncept? 
- Det vi gillar med crowdfunding är att det går smidigt och fort. Efter att vi började använda Kameo i november 2018 har hela processen varit väldig smidig, mycket tack vare Kameos anställda som var så hjälpsamma och professionella.

Det vi också gillar med crowdfunding är att alla investerare bygger husen tillsammans med oss – det är ju deras pengar vi har lånat och deras förtroende vi har fått, det tackar vi för. Alla långivare är med och främjar bostadsbyggandet och ser till att familjer får ett hem, vilket de borde vara stolta över.


Vad anser ni har varit det mest utmanande med att bygga i egen regi? 
- Den största utmaningen var att vi till en början inte hade något kapital. Det viktigaste för fastighetsutvecklare är att utveckla relationer – är man lyhörd, öppen och står för det man säger, kommer man långt. 


Hur ser ni på branschen om det skulle komma en finanskris?
- Det finns risker i allt och man ska inte göra några förhastade slutsatser under svåra situationer, men efterfrågan på fastigheter kommer troligtvis fortsätta att öka pga bostadsbristen som råder nu samt att befolkningen ökar konstant.


Berätta om ert kommande projekt ni planerar att finansiera genom Kameo?
- Vi planerar att upprätta 14 lägenheter i form av fyra parhus samt två radhus med tre lägenheter i. I de nya projekten har vi implementerat ett miljötänk – varje lägenheter kommer att ha solceller, så att familjerna ska kunna tillgodose sina elbehov och eventuellt sälja till E-on. Dessutom bygger vi intelligenta hus där personen kan styra husets funktioner via en app i mobilen. Projekten kommer att delfinansieras av Kameos långivare. Vill du också finansiera ditt fastighetsprojekt genom crowdfunding och Kameo? 

Kontakta oss och ansök om lån här