Investerare

Investerare

Hur sätter jag in pengar på mitt Kameo-konto, och hur ofta betalas ränteinkomsterna ut? Få svar på de vanligaste investerarfrågorna här.

  • Dela:

Det är kostnadsfritt att öppna ett konto hos Kameo. Vi tar inte ut några avgifter från våra investerare. Det kan dock tillkomma kostnader från din egen bank vid vissa transaktioner/växlingar.

Du kan registrera dig som investerare hos Kameo här .

Räntebetalningar sker månadsvis för varje lån under lånets löptid.

För svenska och danska Kameo-konton blir räntebetalningarna inte utbetalda till ditt bankkonto per automatik. Pengarna ligger kvar på ditt Kameo-konto fram till att du själv betalar ut dem, eller återinvesterar dem. På grund av att Norge har ett annat regelverk, betalas räntebetalningarna ut till ditt angivna bankkonto en gång varje vecka, förutsatt att du har tagit emot en räntebetalning på ditt norska Kameo-konto.

Om du loggar in på ditt Kameo-konto, trycker på ditt namn och sedan på ”Mitt Konto”, kommer du att se en översikt för varje Kameo-konto du har registrerat.  Du hittar all nödvändig information under rubriken ”Tillgängligt för köp eller uttag”.

Om ett lån inte är 100% fulltecknat när teckningsperiod är avslutad, kommer vi att kontakta det låntagande bolaget. Enligt villkoren för de låntagande bolagen, har bolaget rätt att välja att förlänga teckningsperioden, godkänna beloppet som vi har tagit inbetalningar för, eller tacka nej till låneerbjudandet. Om de tackar nej till låneerbjudandet kommer dina pengar automatiskt att bli tillgängliga på ditt konto. Samtliga investerare i lånet kommer att meddelas om detta är fallet.

När du lägger ett bud kan du välja mellan två  betalningsalternativ (som kan kombineras)

  1. Om du har tillräckligt med pengar på ditt Kameo-saldo, kan du välja att betala hela eller delar av din investering direkt från ditt Kameo-konto.
  2. Om du inte har tillräckligt med pengar på ditt Kameo-konto kan du välja att betala delar eller hela budet via en efterskottsbetalning. När budet har registrerats får du ett unikt OCR nummer att använda när du gör inbetalningen. När budet har registrerats har du 3 bankdagar på dig för att se till att betalningen når oss. Efter de 3 bankdagarna förfaller ditt bud.

Om du växlar mellan olika valutor på ditt Kameo-konto, får en ränte-/återbetalning, eller har ett nytt belopp tillgängligt på ditt Kameo-konto, har du möjlighet att uppdatera betalningsmetoden på lånesidan innan ditt bud förfaller. 

Den betalningsreferens du får på lånesidan är unik och tillhör endast dig och ditt bud. Det är alltså den enda referensen du behöver använda för att inbetalningen ska tillhöra din investering. Om budet tas bort eller förfaller innan vi mottar överföringen, sätts beloppet automatiskt in på ditt Kameo-konto.

För att minimera risken för våra investerare har vi alltid ett säkerhetspaket kopplat till varje lån. Säkerhetspaketet innehåller oftast ett personligt borgensåtagande eller pant i fastigheten. Om det låntagaren inte kan återbetala sitt lån, realiserar Kameo säkerhetspaketet. Observera dock att säkerhetspaketet inte är någon garanti för full återbetalning, och att det alltid finns risk för att du förlorar hela eller delar av din investering.

När du är inloggad på ditt konto klickar du på ditt namn och sedan på  ”Mitt konto”.  Du kommer att se växlingsfunktionen nedanför ditt primära Kameo-konto, under rubriken “Överföringar mellan mina konton” 

Här har du möjligheten att välja vilka konton som du vill växla mellan och vilket belopp som du vill växla till och från.  När du har lagt in beloppet som du vill växla trycker du på ”överför”.  Du kommer att se pengarna på ditt angivna Kameo-konto inom 1-2 bankdagar.

Nej, beloppet placeras inte automatik till obetalda bud om du gör en insättning till ditt Kameo-konto.  Om du har pengar på ditt Kameo-konto som du vill föra över till ett bud, kan du uppdatera betalningsmetoden på lånesidan.  Detta är endast möjligt så länge teckningsperioden inte är avslutad. Om teckningsperioden är avslutad vänligen kontakta vår helpdesk.

Beloppet du betalar i skatt varierar mellan de olika länderna.

Sverige: 30%. Vi rapporterar alla ränteintäkter till Skatteverket åt dig.

Danmark: Ränteintäkter från crowdfunding-investeringar är beskattade på samma sätt som övriga inkomster. Den exakta beskattningen baseras på din personliga ekonomi. Om du har ett Kameo-konto registrerat till ett danskt personnummer, ansvarar du själv för att rapportera dina ränteintäkter till relevanta myndigheter.

Du kan läsa med om skatterapportering i Danmark här.

Att investera i DKK och SEK fungerar på samma sätt. Du kan antingen genomföra en insättning till ditt Kameo-konto eller lägga ett reserverat bud, för att sedan genomföra insättning av beloppet. Läs mer om reserverade bud här.

För investeringar i NOK är det några skillnader.

  • Det går inte att hålla kapital på ditt norska Kameo-konto över tid. Räntebetalningar behöver antingen växlas över direkt till ditt Kameo-konto i SEK (meddela helpdesk om du vill att detta görs automatiskt) eller genom utbetalning till ditt angivna bankkonto. Utbetalning till bankkonto kan medföra avgifter till din bank.
     
  • Kameo agerar inte som Långivarombud för lån under norska villkor. Istället hanterar Lindorff Capital AS eventuella betalningssvårigheter på vägnar av långivare i norska lån, enligt avtal du som långivare ingår direkt med Lindorff. Läs mer om detta här.

När du öppnar ett konto hos Kameo kan du välja att lägga till ett danskt och ett norskt konto i din profil. Du behöver därför enbart upprätta ett Kameo-konto.

Det är tyvärr inte möjligt att ha dina investeringar genom en ISK. Detta är av regulatoriska skäl och Kameo håller sig ständigt uppdaterade om detta skulle komma att förändras.