Vår telefonväxel är stängd från kl15 den 22a december tills kl09 den 2a januari. Vid frågor är ni välkommen att kontakta oss på helpdesk@kameo.se. Önskar er en God Jul och Gott Nytt År!

Vår telefonsupport är stängd under dagen idag på grund av begränsad bemanning, men öppnar återigen imorgon. För frågor är du välkommen att kontakta helpdesk@kameo.se.

Vad är en investering?

Vad är en investering?

Vad betyder investera och vad innebär det? Vi går igenom centrala begrepp och investeringar i olika sammanhang. Lär dig mer!

  • Dela:

En investering är en insats med förhoppningen att få tillbaka ett ökat värde i framtiden. En passande definition är ”insats för en framtida vinst” där man eftersträvar ett stigande värde som kan ge avkastning. Det kan inkludera direktavkastning i form av ränta eller utdelning samt värdeökning av den ursprungliga investeringen.


Kameo investera

Olika sammanhang

I privatekonomiska sammanhang kan en investering även kallas sparande, då insatsen ligger frusen en period innan eventuell värdeökning och vinstutdelning. I samhällsbyggande sammanhang är investeringar snarare något man ser kommer skapa värde för invånarna, till exempel genom förbättrad infrastruktur. 


Vilken risk är du villig att ta?

Att investera ger dig möjligheter till vinster och generösa avkastningar, samtidigt som det kan vara en risk att investera i tillgångar som tappar värde eller som slukar investeringen helt. Hur olika investeringar utvecklas och värderas beror framförallt på vilken investeringstyp du väljer, men också vilken risk du är villig att ta. Samtidigt som vissa investeringar har en högre risk att tappa värde kan samma insats leda till den största vinsten.


Vad skiljer en kostnad mot en investering? 

I bokföringssammanhang kan det uppstå förvirringar gällande om en utgift bör bokföras som en investering eller som en kostnad. Även om en kostnad kan tolkas som en investering, och en investering på sätt och viss är en kostnad, så finns det sätt att särskilja de två. Vid bokföring räknas en utgift som en investering om det innebär ett värde i verksamheten under en längre tid och som förväntas ge avkastning i framtiden. Även om fysiska tillgångar kan ses som investeringar i en anställd eller för företaget så räknas inventarier inte som investeringar. 


Vad innebär det att investera i fastigheter?

Det finns huvudsakligen två sätt att investera i fastigheter. Förr när man pratade om fastighetsinvesteringar handlade det om att köpa loss bostäder och hålla på, hyra ut eller renovera bostaden tills värdet var tillräckligt högt för att sälja bostaden med vinst. Idag har vi på Kameo öppnat möjligheten för ännu fler att investera i fastighetsprojekt och få avkastning på sin investering i en samhällsgynnande industri. Genom att screena och analysera pålitliga byggherrar som låntagare ger vi dig möjligheten att investera från 500 kr och uppåt med årliga avkastningar baserad på projektets låneränta. 


Öppna ett konto och börja investera